Društvo

Podići svijest o značaju seksualnog i reproduktivnog zdravlja

Podići svijest o značaju seksualnog i reproduktivnog zdravlja
Foto: Dijana Petrušić | Podići svijest o značaju seksualnog i reproduktivnog zdravlja

BANJALUKA - U Banjaluci je danas potpisan Memorandum o saradnji između predstavnika Medicinskog fakulteta u Banjaluci i UNFPA - Agencije UN za seksualno i reproduktivno zdravlje.

Naime, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić i predstavnik Populacionog fonda UN za BiH Džon Kenedi Mosoti potpisali su Memorandum o saradnji, koji će da unaprijedi saradnju u oblasti podizanja svijesti o značaju seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

Škrbić je izrazio zadovoljstvo što će ovim memorandumom i formalno biti uspostavljena saradnja između Populacionog fonda i Medicinskog fakulteta, koja je unazad godinu dana posebno intenzivirana.

"Cilj nam je da naši studenti budu dodatno edukovani, ali i osposobljeni da drugima prenose znanje o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, te da na taj način doprinesu rješavanju brojnih izazova u ovoj oblasti", rekao je Škrbić.

On je podsjetio da se u Republici Srpskoj sprovodi program prevencije raka grlića materice kroz vakcinaciju djece i omladine protiv humanog papiloma virusa.

Mosoti je istakao značaj saradnje ovog fonda i fakulteta, koja će na poseban način doprinijeti produbljivanju znanja o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, jer će uključiti mlade u aktivnosti koje sprovodi Populacioni fond.

"Naš rad je prije svega usmjeren na mlade, koje ćemo najlakše pronaći u obrazovnim ustanovama. Želimo da čujemo probleme sa kojima se susreću, ali i da ih uključimo u istraživanja, te da predstave svoje ideje za rješavanje brojnih izazova", rekao je Mosoti.

On je pojasnio da je memorandumom obuhvaćena i oblast zdravlja porodilja i majki.

"Tu su smjernice namijenjene zdravstvenim radnicima i profesionalcima koji rade sa trudnicama, a napravljene su na osnovu protokola koje smo preuzeli iz drugih zemalja svijeta na osnovu dobrih praksi, sve s ciljem unapređenja pristupa i kvaliteta usluga koje se pružaju trudnicama i majkama", pojasnio je Mosoti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije