Društvo

Nakon deset godina obećanja, podijeljeno oko 5.000 e-knjižica

Nakon deset godina obećanja, podijeljeno oko 5.000 e-knjižica
Foto: Nataša Tadić | Podijeljeno oko 5.000 e-knjižica u Tuzlanskom kantonu

TUZLA - Nakon 10 godina priče i obećanja, građani Tuzlanskog kantona imaju mogućnost da dobiju elektronsku zdravstvenu legitimaciju. Simbolično je u petak ovaj dokument dobio Irfan Halilagić, premijer TK, a prije njega to je omogućeno boračkoj populaciji.

"To je mjera koja će dovesti do toga da korisnici zdravstvenih usluga imaju bolje uslove korištenja potrebnih usluga, koja će informatizovati i modernizovati cjelokupan sistem zdravstvenih usluga i koja će sigurno dovesti do određenih ušteda u budžetima i Zavoda zdravstvenog osiguranja i TK", rekao je Halilagić. 

"Počeli smo prošle sedmice s izdavanjem e-legitimacija i dosad smo ih izdali oko 5.000", pojasnio je Denis Husić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona. Uskoro slijedi uspostava elektronskog recepta i već su počele edukacije apotekara. U naredne dvije sedmice planirana je individualna edukacija doktora porodične medicine koji propisuju recepte.

"Sistem u mnogo čemu skraćuje put pacijenta u pristupu zdravstvenoj zaštiti", ističe Husić i dodaje da očekuje da 1. januara 2023. godine cjelokupan sistem bude informatiziran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije