Društvo

Podmlađivanje polovnjaka odlazi u prošlost

Podmlađivanje polovnjaka odlazi u prošlost
Foto: N.N. | Podmlađivanje polovnjaka odlazi u prošlost

BANJALUKA - Polovni automobili iz uvoza koje prodaju na tržištu BiH, prema procjenama stručnjaka, u 80 odsto slučajeva imaju smanjenu kilometražu, a nove mjere Evropskog parlamenta koje za cilj imaju zaustavljanje ovog trenda trebalo bi da smanje broj preverenih kupaca i podmlađenih krševa koji krstare našim drumovima.

Zbog sve izraženijih prevara kojima se podmlađuju polovnjaci Evropski parlament je nedavno izglasao izvještaj o manipulacijama s brojačima kilometara.

Parlamentarci su predložili stvaranje evropskog registra podataka koji bi sakupljao informacije o kilometraži vozila, zatim redovno očitavanje kilometraže tokom tehničkih pregleda, kao i integraciju boljih tehničkih rješenja od strane proizvođača. Zatraženo je i da se i prevare povezane sa vraćanjem kilometara na satu tretiraju kao krivično djelo za osobe koje zatraže izmjenu stanja, ali i one koji izvrše izmjenu.

Prema istraživanju njemačkog auto-kluba ADAC gotovo svaki treći korišćeni automobil koji se prodaje u toj zemlji ima skinutu kilometražu, a u slučajevima polovnjaka koji su namijenjeni za izvoz taj broj se penje i do skoro 50 odsto.

Direktor sarajevskog salona “Herc auto” Sevdalija Bajrić kaže da je stanje u BiH daleko gore nego u Evropi, s obzirom na to da je na domaćem tržištu između 70 i 80 odsto polovnjaka sa smanjenom kilometražom.

“Tržište polovnih automobila je veoma loše uređeno, jer mnoga fizička lica uvoze vozila za pretprodaju bez ikakve kontrole. Ta kilometraža se ranije vraćala za par desetina kilometara, a u posljednje vrijeme kako je kriza izraženija ljudi ne biraju sredstva pa vraćaju i po 300.000, 400.000 kilometara na satu, što je prava katastrofa”, smatra Bajrić i dodaje da se kilometraža vraća zbog postizanja bolje cijene vozila.

Prema njegovim riječima, evropske mjere bi trebalo da uvedu red u prodaju polovnjaka i koliko toliko povećaju bezbjednost saobraćaja u BiH.

“Kada bude formiran taj registar svako će pozivom ovlašćenog servisa moći da provjeri stvarni broj pređenih kilometara. Na taj način građani više neće kupovati “mačka u vreći”, mada većina zna šta se radi. Kade kupe automobil star nekoliko godina, koji je navodno prešao 150.000 KM, moraju biti svjesni da su prevareni”, ističe Bajrić i dodaje da je za građane BiH presudna cijena, te da kvalitet igra manju ulogu.

Automehaničari ističu da se prodavci polovnih automobila služe svim i svačim te da kupce varaju na razne načine, poput prikrivanja dokaza o sudaru, uklanjanja kontrolnih lampica, pravljenja novih servisnih knjižica, a nije rijetkost da se zakamufliraju i iskorišćeni vazdušni jastuci.

U auto-servisu “Tadić” iz Prijedora ističu da im mušterije često traže pomoć prilikom kupovine “limenih ljubimaca” da ne bi bili prevareni.

“Na tim pregledima često utvrdimo da vozilo ima niz manjkavosti koje prodavci prećute. Najčešće je to vraćen broj kilometara koji se može ustanoviti po dotrajalosti mjenjača, volana, kvačila i slično. Dešava se i da bude ispravljan lim, a niko buduće vlasnike ne upozori da je automobil lupan”, istakli su u ovom salonu.

Šteta

Prema procjenama smanjenje broja pređenih kilometra na automobilima Evropu godišnje košta između 5,6 i 9,6 milijardi evra, a štetu plaćaju svi od trgovaca i proizvođača do osiguranja i kupaca. Kupci ne samo što daju više novca nego što vrijedi polovni automobil nego im rastu troškovi popravki i održavanja, a takva vozila su i manje pouzdana na putevima i veći su zagađivači prirodne sredine.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije