Društvo

Podrška novinarima u zaštiti od nasilnika

Podrška novinarima u zaštiti od nasilnika
Foto: Velibor Tripić | Podrška novinarima u zaštiti od nasilnika

BANJALUKA - Poslanici desetog saziva NS RS jednoglasni su u stavu da novinari moraju biti bolje zaštićeni od nasilnika i obećavaju da će iz skupštinskih klupa podržati inicijativu da se u zakon uvrsti odredba po kojoj bi napad na pripadnike sedme sile bio tretiran kao napad na službeno lice.

Smatraju da je posao novinara jako odgovoran te da istovremeno ne bi smio biti i opasan, pa je, kako ističu, i te kako potrebno da svaki atak na medijske radnike bude tretiran kao teže krivično djelo.

Da novinarska profesija sa sobom donosi ogromne rizike, svjedoči i nedavni pokušaj ubistva Vladimira Kovačevića, novinara RTV BN, koji još nije u potpunosti rasvijetljen. Novinarska zajednica podsjeća da je upravo vladajući SNSD, nakon ovog brutalnog napada, izašao sa stavom da će zatražiti izmjenu Krivičnog zakona.

"Tražićemo ponovo da Vlada izradi prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Krivičnog zakona i predloži ga Narodnoj skupštini po hitnom postupku. Prije toga, očekujemo da konsultuju i predstavnike novinarske zajednice, kako bismo svoju ocjenu mogli i mi dati", ističe za "Nezavisne" Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

On pozdravlja stav poslanika koji tvrde da će ovu inicijativu podržati i ističe da je na potezu izvršna vlast kako bi se riječi sprovele u djelo.

Predstavnici Kluba novinara Banjaluka su, podsjetimo, prije nekoliko dana podijelili kolegama, ali i poslanicima, ministrima i gostima konstitutivne sjednice NS RS bedževe s natpisom "Stop nasilju nad novinarima".

Poslanike su pozvali da usvoje izmjene zakona tako što bi se napad na novinare tretirao kao napad na službeno lice.

STAV POSLANIKA

Vlado Đajić (SNSD)

U svakom slučaju sam protiv svih vrsta nasilja. Podržavaću sve akte i zakone čiji je cilj da se nasilje spriječi i da se počinioci maksimalno kažnjavaju.

Andrea Dorić (SP) 

Nema razloga da ovakav zahtjev novinara ne bude podržan. Smatram da novinari treba da imaju istu zaštitu kao policajci. Novinari imaju moju podršku.

Darko Banjac (DNS) 

Novinari od DNS-a mogu računati na podršku. Naravno da ćemo podržati inicijativu ukoliko njome bude predviđena stroža kazna za napadače. Smatram da novinari obavljaju odgovoran posao, koji po pravilu ne bi trebalo da bude i opasan.

Nedeljko Glamočak (SDS)

Klub poslanika SDS-a će sigurno glasati za to da napad na novinare bude tretiran kao napad na ovlašteno službeno lice. Dakle, sigurno ćemo tu inicijativu prihvatiti.

Draško Stanivuković (PDP) 

Najmanje što mogu da uradim i što novinari od mene mogu da očekuju jeste da ih podržim u ovoj inicijativi. Spreman sam ne samo da se u Skupštini borim za to, već i na terenu. Smatram da je akcija i više nego opravdana.

Milan Petković (Ujedinjena Srpska) 

U svakom slučaju, novinari uvijek imaju podršku u toj inicijativi, i to mene kao čovjeka, profesionalca i kao poslanika. Moramo tu razmišljati i o drugim profesijama, poput advokata, i vidjeti kako to regulisati.

Krsto Jandrić (NDP) 

Vi, i ako bi to zakonom bilo riješeno, ponovo nemate zaštitu, jer ne rade institucije. To ću podržati, ali treba naglasiti da svaki građanin mora da bude slobodan i ne smije niko biti napadnut, ne samo novinari. Rješenje je pravna država.

Senad Bratić (Zajedno za BiH)

Teško je hipotetički o tome pričati, ali ukoliko ta tema bude na dnevnom redu NS RS, ja ću podržati da pristup bude maksimalno ozbiljan i da se to okvalifikuje kao teže krivično djelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije