Društvo

Podrška privatnim vrtićima i udruženjima koja rade s djecom

Podrška privatnim vrtićima i udruženjima koja rade s djecom
Foto: Ustupljena fotografija | Podrška privatnim vrtićima i udruženjima koja rade s djecom

BIHAĆ - Grad Bihać će u ovoj godini sa 40 hiljada maraka iz budžeta pomoći rad privatnih dječijih vrtića i udruženja koja rade sa djecom, a ugovore s njima potpisao je gradonačelnik Elvedin Sedić.

Radi se o projektu nazvanom "Bihać je grad djece", kojeg lokalna administracija provodi već treću godinu za redom.

Na javni poziv kojeg je raspisala gradska administracija prijavilo se pet privatnih dječijih vrtića, te četiri udruženja koja rade s djecom s poteškoćama u razvoju, pa će planirana sredstva ravnomjerno biti raspoređena na sve aplikante.

"Ovaj naš projekat obuhvata ne samo podršku udruženjima koja se bave radom s djecom i vrtićima na području Bihaća, nego i obnovi infrastrukture dječijih igrališta, te raznim programima koji se odnose na rad sa našim najmlađim sugrađanima, kao i podršku roditeljima koji imaju malu djecu", istakao je Sedić. Jedna od organizacija koja je aplicirala za pomenuta sredstva je i privatni dječiji vrtić Pinokio iz Bihaća.

"Ekonomska situacija u društvu je vrlo teška, jer cijene dviljaju, inflacija nas prati, tako da nam ova podrška mnogo znači kako bismo pokušali uspostaviti bolje uslove za boravak djece", kaže Sanja Muminović, direktorica pomenutog vrtića. Također, sredstva je dobilo i Udruženje "Radosti druženja", koje provodi edukaciju i socijalizaciju djece s autizmom i drugim poteškoćama u razvoju.

"Ova sredstva će nam dobro doći za radionice, trenutno okupljamo 35 djece svakodnevno i s njima rade stručna lica. Nemamo dovoljno da platimo ni one koji svakodnevno rade sa  djecom, ali se borimo i na neki način uspijevamo", ističe Mirsada Hodžić, predsjednica pomenutog udruženja.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije