Društvo

Pojačan saobraćaj na ulazu u BiH na graničnom prelazu Gradiška

Pojačan saobraćaj na ulazu u BiH na graničnom prelazu Gradiška
Foto: AMS RS | Pojačan saobraćaj na ulazu u BiH na graničnom prelazu Gradiška
Srna

BANJALUKA - Saobraćaj se jutros na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) odvija bez poteškoća, izmjene su aktuelne na dionicama na kojima se izvode radovi, a na graničnom prelazu Gradiška pojačana je frekvencija vozila na ulazu u BiH iz pravca Hrvatske, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Obustavljen je saobraćaj zbog radova na magistralnom putu Prijedor - Banjaluka, dionica Ivanjska - Dragočaj, a vozila se preusmjeravaju na regionalni put Omarska - Bronzani Majdan - Banjaluka.

Pored navedene obilaznice, saobraćaj se može odvijati i magistralnim putem Prijedor - Kozarska Dubica – Gradiška - Banjaluka. Preusmjeravanje se ne odnosi na vozila lokalnog stanovništva kao i na vozila hitnih službi.

Saobraćaj teretnih motornih vozila preusmjerava na putne pravce Omarska - Bronzani Majdan - Lauš - Banjaluka i Prijedor - Kozarska Dubica - Gradiška - Banjaluka.

Usporeno zbog radova vozi se na magistralnim putnim pravcima Prijedor - Kozarac, Bijeljina - Šepak, Rudanka - Doboj, Čelinac - Kotor Varoš, u Derventi, kao i na dionici Foča - Goražde, u mjestu Filipovići gdje je aktivirano klizište i na pravcu Brod na Drini-granični prelaz Hum/Šćepan Polje.

Na regionalnim putevima radovi se izvode na dionicama Prijedor - Stara Rijeka, Teslić - Podjezero, Čelinac - Ukrina, Srbac - Gornja Vijaka - Razboj, Razboj - Tedin Han i Tedin Han - Teslić, Šipovo - Novo Selo i Jezero - Šipovo, a na pravcima Ukrina - Gornja Vijaka i Bistrica - Podgrab otežan je prolazak zbog klizišta.

Zbog opasnosti od pojave klizišta na regionalnom putu u rejonu Starog Ugljevika zabranjen je saobraćaj za sva vozila, a za teretna vozila između mjesta Vučjak i raskrsnice u Mezgraji. Putnička vozila se preusmjeravaju preko lokalnog puta Modran-Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem Suvo Polje-Donja Trnova-Glavičice-Mezgraja. Zabrana se ne odnosi na vozila RiTE Ugljevik.

Povremene obustave zbog deminerskih radova aktuelne su na putevima Brod - Odžak, u mjestima Poloj i Liješće, Šamac - Grebnice, na lokalitetu Grebnice - Tišina i u mjestu Gornji Božinci na području grada Derventa.

Vangabaritni prevoz kreće se putnim pravcima: Ledenice – Crkvina - granični prelaz Šamac, granični prelaz Brod-Stanari, Doboj - autoput - Banjaluka – Prijedor - granični prelaz Koprivna, Stanić Rijeka - Karuše, Stanić Rijeka – Derventa - granični prelaz Brod, Banj Brdo - Bijeljina - granični prelaz Rača i Karuše - granični prelaz Brod.

U Federaciji BiH su zbog radova do 22. juna zatvoreni izlazi sa auto-puta na petlji Podlugovi, a saobraćaj se preusmjerava na petlje Visoko i Sarajevo sjever. Ulazi na auto-put na petlji Podlugovi su u funkciji.

Radovi na auto-putu izvode se i u zoni petlje Sarajevo sjever, gdje su zatvorene preticajne trake, kao i na vijaduktu Klopče na dionici Zenica sjever - Zenica jug, gdje je vozna traka zatvorena za saobraćaj.

Radovi na deminiranju izvode se na magistralnom putu Srebrenik - Orašje na dionici Cerik - Dubrave zbog čega dolazi do povremenih obustava saobraćaja, a za to vrijeme u funkciji je i alternativni pravac Cerik - Brčko - Orašje.

Na magistralnom putu Jajce - Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, dok u noćnim časovima dolazi do obustave, a vozila se preusmjeravaju na obližnju obilaznicu.

Sporije, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Konjic-Jablanica (tunel Crnaja), Donji Vakuf-Travnik (Komar), Žepče-Zenica (Golubinja), Ripač-Dubovsko i Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik).

Osim u Gradišci, na ostalim graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja. Do 30. septembra otvoren je granični prelaz Krstac na putnom poravcu Gacko - Nikšić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije