Društvo

Pokrenut servis za pružanje psihološke podrške studentima u Banjaluci

Pokrenut servis za pružanje psihološke podrške studentima u Banjaluci
Foto: Pixabay | Pokrenut servis za pružanje psihološke podrške studentima u Banjaluci

BANJALUKA - Studenti Banjalučkog univerziteta koji se suočavaju sa određenim poteškoćama i izazovima psihološke prirode tokom trajanja epidemiološke krize izazvane virusom korona mogu besplatno i na jednostavan način da potraže i dobiju podršku od sertifikovanih psihoterapeuta Društva psihologa RS.

Ovo im je omogućio memorandum o saradnji kojim je pokrenut servis pružanja podrške studentima, a potpisali su ga juče Srđan Dušanić, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci,  i Dijana Đurić, predsjednica Društva psihologa RS.

Dušanić je istakao da je pred svima mnogo izazova i da se ne treba stidjeti problema s kojima se i sami studenti suočavaju, dodavši da nije sramota potražiti stručnu pomoć.

"Planirano je da ovaj program bude nastavljen i nakon vanrednog stanja u RS zbog pandemije virusa korona, jer problemi ovakve prirode često ne samo da traju, već i nastaju nakon kraja neke spoljašnje prijetnje i problema u društvu", kaže Dušanić.

Đurićeva je rekla da je krizna situacija u vezi sa virusom korona podstakla na mnoge druge aktivnosti koje su neophodne kao pomoć stanovništvu.

Ona kaže da su se studenti, kao i cjelokupno stanovništvo, našli u situaciji i da je došlo do poremaćaja uobičajenog načina rada i života, što je stresno za sve, te je poručila da je značajno da se saradnja nastavi i nakon vanrednog stanja.

"Tek kada se smiri situacija u vezi sa virusom korona, može se govoriti o psihološkim posljedicama, poput depresije i gubitka motivacije", kaže Đurićeva.

Ovu saradnju podržali su i organi Univerziteta u Banjaluci, kao i rukovodstvo Filozofskog fakulteta i Društva psihologa RS.

Svakog dana od devet do 22 časa studenti mogu da potraže pomoć pozivom na telefon 065/464-555 ili slanjem e-maila [email protected], nakon čega će ih koordinator povezati sa psihoterapeutom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije