Društvo

Pokrenuta akcija za udomljavanje Goranovih pasa

Pokrenuta akcija za udomljavanje Goranovih pasa
Foto: N.N. | Pokrenuta akcija za udomljavanje Goranovih pasa

PRNJAVOR - Nakon sahrane mladog humanitarca Gorana Karanovića (19) koji je u četvrtak izvršio samoubistvo u Prnjavoru jer se nije izborio sa pritiskom okoline dok se starao o napuštenim psima, iz mreže “WagWag”, koja okuplja volontere, zaštitnike životinja, saopšteno je da su pokrenuli akciju za udomljavanje Goranovih pasa.

Volonteri navode da su u stalnom kontaktu sa porodicom i saradnicima koji su do sada pomagali Goranu te da im je cilj za sedam dana udomiti Goranove pse.

Vijest o samoubistvu mladića uznemirila je javnost u cijelom regionu. Devetnaestogodišnjak iz jednog sela kod Prnjavora oduzeo je sebi život a porodica navodi da ja imao velike pritiske od strane pojedinih komšija koje su bili protiv onoga čime se Goran bavio.

Imao je 15 svojih pasa ali se dešavalo da ih sa ulice skupi i po 50, te ih je hranio, liječio i čuvao, od svog novca i čiste ljubavi.

Zbog ove tragedije reagovala je Sonja Stančić banjalučki psiholog.

Ona je na društvenim mrežema napisala da je nedavno imala razgovor sa tragično preminulim Goranom. Njen status prenosimo u cjelosti.

"Prije 15 dana sam pričala sa ovim dječakom, bio je pun života, planova za školu, za posao, za pse, za to da uradi nešto kako treba u svom Prnjavoru. Nije mogao da iznese pritisak situacije u kojoj se našao. Da je tu noć, tih par sati imao osjećaj podrške, da je imao tu mentalnu i emocionalnu zaštitu, danas ne bismo čitali ovu vijest. Sve više naše djece ne može da izdrži pritisak, stavljamo na njihova leđa previše, previše očekujemo, previše tražimo. Svaki dan sam sa djecom i mladim i svjedočim sve težem mentalnom stanju u kome se nalaze - mi zatvaramo oči i mislimo pročiće, šta smo sve mi pregurali pa evo nas. Al baš to, oni nose i naše breme, a i svoje. Ne samo da ne možemo da ih zaštitimo, već smo postali toksični za sopstvenu budućnost”, napisala Stančić koja je docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Iz mreže "WagWag" na svom Fejsbuk profilu rekli su da im se svakodnevno javljaju ljudi, spremni da pomognu oko udomljavanja Granovih životinja.

Dodaju da su životinje na sigurnom i nisu u opasnosti od odvođenja i oduzimanja, ali da bi olakšali ovu tragediju porodici cilj im je da udomljenja pasa obave u roku od sedam dana.

Podsjetili su da je mladić digao je ruku na sebe jer s manje od 20 godina nije mogao da izdrži pritisak onih koji su ga neprekidno prijavljivali, slali mu policiju zbog pasa koje je volio svim svojim srcem, danonoćno pazio na njih i bolesne, polomljene, krvave dovodio svojoj kući da im obezbjedi liječenje i dobar život.

Darko Tomaš načelnik opštine Prnjavor  rekao je medijima da ga je duboko potresla smrt mladog sugrađanina, te da ga je vidio dan prije samoubistva i obećao pomoć i rekao mu da ne brine jer mu niko neće oteti pse, ali da ih mora preseliti.

Predložio mu je da ih smjesti na jednu poljanu, pola kilometra od njegove kuće, te da podnese zahtjev za pomoć od 2.000 KM i da će mu to opština odmah isplatiti, ali je nažalost on sutradan presudio je sam sebi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije