Društvo

Pokupili salmonelu u piceriji

Pokupili salmonelu u piceriji
Foto: N.N. | Pokupili salmonelu u piceriji

DOBOJ - Sendvič s majonezom, koji je u utorak oko podne naručila u piceriji "San Remo", a potom isti pojela, bio je koban za dvadesettrogodišnju Dobojku, koja je zbog trovanja završila u dobojskoj bolnici.

Naime, ona je sa drugaricom i njenim momkom sjedila u jednom kafiću, gdje su čekali porudžbinu.

"Naručili smo četiri sendviča, pošto je s nama bila još jedna djevojka. Pojeli smo sendviče i sve je bilo u redu do popodne. Tada sam osjetila mučninu. Sutradan ujutru sam dobila temperaturu, tresla sam se, povraćala sam i drhtala. U srijedu sam išla porodičnom ljekaru, a u četvrtak sam ostala u bolnici. Odjeljenje je prebukirano, puno je pacijenata s istim simptomima, svi kreveti i sobe su popunjeni", ispričala je za "Nezavisne" u petak ta djevojka, te dodala da je to bio prvi put da konzumira hranu iz picerije "San Remo".

Ništa bolje nije prošlo ni troje ostalih koji su sa njom taj dan jeli isti sendvič.

"Čula sam se sa drugaricom telefonom. Kada sam je zvala, rekla je da je u hitnoj. I ona i njen momak. Oni su iz Tuzle, tako da su tamo potražili pomoć", kazala je Dobojka, te dodala da je boli stomak i da ima proliv.

Od utorka u Službu za zarazne bolesti nadiru gosti picerije s istim simptomima, hospitalizovano je njih 15, a još četiri su upućena na ambulantni tretman.

"Kod njih smo izolovali bakteriju iz roda salmonela, koja je izazvala ove simptome. Oni su imali povišenu temperaturu, proliv, povraćanje, bolove u trbuhu. Radi se o srednje teškim oblicima bolesti. Za sada bez komplikacija. Zajedničko im je, sem simptoma, da su svi konzumirali hranu iz istog restorana", izjavila je dr Svjetlana Adžić, infektolog u Službi za zarazne bolesti.

Do pacijenata nismo mogli jer je ulaz u Službu zabranjen za posjete, ali smo zato provirili kroz prozor ženske sobe, gdje smo zatekli tri pacijentkinje koje su primale infuziju.

"Ordinira se simptomatska terapija uz antibiotike, znači infuzije tečnosti, probiotici, lijekovi za obaranje temperature. U principu, liječenje ovih infekcija zasad nije komplikovano", navela je dr Adžić, te dodala da je ovo prvi slučaj epidemije ove godine s većim brojem oboljelih.

Najgore su, kako saznajemo, prošli radnici jedne drvoprerađivačke firme. Naime, njih dvadesetak se nije pojavilo na poslu, a svi oni su imali iste simptome trovaja hranom jer su i oni ručali u spornoj piceriji.

Prema nezvaničnim informacijama, vlasnici firme su se poznanicima požalili da se proizvodnja danima odvija sa samo četiri radnika jer su ostali "zakačili" stomačni virus.

U piceriji "San Remo" nismo u petak zatekli nikog, osim katanca na vratima. Vlasnici objekta nisu se javljali na naše pozive, odnosno bili su nedostupni na njihove telefonske brojeve.

Iz Gradske uprave Doboj je poručeno da su nadležni inspekcijski organi izvršili vanredni pregled u restoranu u kojem su pacijenti naveli da su konzumirali hranu.

"Izvršeno je uzorkovanje hrane za koju se sumnja da je uzrok trovanja. Do dobijanja rezultata subjekat nadzora je zatvoren", navedeno je u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije