Društvo

Poledica i klizavi kolovozi u višim predjelima

Poledica i klizavi kolovozi u višim predjelima
Foto: Ilustracija | Poledica i klizavi kolovozi u višim predjelima

BANJALUKA - Na putevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH zbog magle smanjena je vidljivost, posebno u kotlinama i uz riječne tokove, a iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske upozoravaju na poledicu i klizave kolovoze u višim predjelima i preko planinskih prevoja, kao i na česte odrone zemlje i kamenja na kolovoz u usjecima i pored kamenih kosina.

Iz AMS savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu uslovima i stanju na putu, uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

Danas će od 11.00 do 16.00 časova saobraćaj biti obustavljen na dionici regionalnog puta Crna Rijeka-Bjelajce, a vozila će se preusmjeravati na putne pravce Kola-Stričići-Čađavica - Mrkonjić Grad i Crna Rijeka - Jajce - Mrkonjić Grad.

Van vremena obustave saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima.

Zbog izgradnje mosta na rijeci Savi izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na auto-putu Banjaluka-Gradiška, u zoni naselja Čatrnja i carinskog terminala, pa vozače iz AMS mole da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog radova na raskrsnici na spoju auto-puta Banjaluka-Doboj i magistralnog puta Johovac-Rudanka, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na tom magistralnom putu.

Radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta od petlje Johovac do petlje Rudanka, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta Rudanka - Doboj jedan.

Na dijelu magistralnog puta Brčko-Bijeljina, na dionici Brčko - Donja Bukovica, zbog radova na sanaciji kolovoza, saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom.

U toku je izgradnja male hidroelektrane "Krupac" na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-granica Republike Srpske /Bogatići/, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično, jednom trakom, uz postavljene semafore.

Na dionici magistralnog puta Drinjača - Konjević Polje u toku je rekonstukcija kolovoza, zbog čega se saobraćaj odvija jednom trakom, uz regulaciju semaforima.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod "NIS petrol" pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini - granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Bjelajce saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima.

Sutra će od 11.00 do 16.00 časova saobraćaj na ovoj dionici biti obustavljen, a vozila će se preusmjeravati na putne pravce Kola-Stričići-Čađavica-Mrkonjić Grad i Crna Rijeka-Jajce-Mrkonjić Grad.

Na dijelu regionalnih puteva Lukavica i Šibošnica saobraćaj se odvija uz povremene prekide zbog radova na sanaciji kolovoza.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, Ukrina - Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/ - Čelić.

U toku su i radovi na dionici regionalnog puta Šekovići-Caparde, pa se saobraćaj odvija naizmjenično jednom kolovoznom trakom.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranog klizišta odvijanje saobraćaja je usporeno i odvija se naizmjenično jednom trakom.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog aktiviranog klizišta, odvija jednom trakom, naizmjenično.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici /na području opštine Novi Grad/, saobraćaj se odvija jednom trakom.

Zabranjen je saobraćaj na lokalnom putu Mala Novska Rujiška - Johovica zbog rekonstrukcije dva propusta, dok traje zabrana vozači mogu koristiti alternativne pravce.

Gusta magla smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove i jezera, a posebno jutros izdvajamo dionicu auto-puta Sarajevo sjever-Sarajevo zapad gdje je vidljivost mjestimično smanjena na 20 metara.

Na području FBiH, na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel "Vranduk" tokom dana saobraćaj se odvija dvosmjerno od 5.00 do 21.00 čas.

U vremenu od 21.00 do 00.30 časova vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00.30 do 5.00 časova saobraćaj kroz tunel obustavljen.

Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila teža od 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog radova sporije se saobraćaj odvija i na magistralnim putevima Srebrenik-Orašje /tunel Ormanica/ i Lanište-Ključ.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

Vozači koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na 11 graničnih prelaza - Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije