Društvo

Poledica i ugažen snijeg na dionicama u višim predjelima

Poledica i ugažen snijeg na dionicama u višim predjelima
Foto: N.N. | Poledica i ugažen snijeg na dionicama u višim predjelima

BANJALUKA - Saobraćaj se na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija po mokrim i klizavim kolovozima, posebno u višim planinskim predjelima, gdje ima poledice i ugaženog snijega.

Iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske upozoravaju i na povećanu opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz, a vozačima savjetuju oprezniju vožnju i napominju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15. aprila.

Na području Republike Srpske zabranjeno je kretanje starijim od 65 godina, a od 20 do 5 na snazi je potpuna zabrana kretanja, dok je u FBiH na snazi zabrana kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina, a potpuna zabrana kretanja na snazi je od 18 do 5 časova.

Zbog formiranja konvoja u zemljama okruženja stvaraju se duge kolone na graničnim prelazima u BiH.

Pojačana je frekvencija teretnih vozila u oba smjera na graničnom prelazu Gradiška, a na izlazu iz BiH kolona teretnih vozila duga je na graničnom prelazu Šamac.

Srbija je zatvorila sve granične prelaze prema BiH, izuzev graničnih prelaza Karakaj, Vardište i Rača koji ostaju otvoreni samo za robni saobraćaj.

Hrvatska i Crna Gora zatvorile su sve granične prelaze prema BiH.

Ulazak u te zemlje dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Za teretna vozila za tranzit preko Hrvatske u funkciji su granični prelazi Gradiška, Bijača i Šamac, a preko Crne Gore granični prelaz Klobuk.

AMS Republike Srpske zajedno sa svojih 49 auto-moto društava zahvaljuje svim vozačima kamiona, koji uprkos opasnosti od virusa korona, maksimalno strpljivo i uredno prevoze robu i snabdijevaju tržište Srpske i BiH prehrambenim, medicinskim i drugim proizvodima.

Stanovništvu je upućen apel da poštuje uputstva Vlade Republike Srpske, nadležnih zdravstvenih ustanova i lokalnih zajednica.

Iz AMS apeluju da vozači i unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od virusa korona.

Na relaciji međuentitetska linija Stanić Rijeka - međuentitetska linija Karuše - međuentitetska linija Podvrsnik - Trebinje i međuentitetska linija Stanić Rijeka - Derventa - Kozarska Dubica kreće se vangabaritni teret i vozačima je upućena molba da voze opreznije i poštuju uputstva lica iz pratnje.

U toku je izgradnja isključne trake u Zalužanima, na dionici magistralnog puta Klašnice dva - Šargovac, u desnoj kolovoznoj traci iz pravca Banjaluke, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

Vozače iz AMS mole da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog izgradnje raskrsnice na dionici magistralnog puta Gornja Vijaka jedan - Derventa i na dionici regionalnog puta Gornja Vijaka jedan - Gornja Vijaka dva izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Zbog radova na magistralnom putu Drinjača-Milići-Vlasenica izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

U toku su radovi na rekonstrukciji dionice magistralnog puta Čatrnja-Gradiška, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično jednom trakom.

Zbog izgradnje mosta na rijeci Savi izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na auto-putu Banjaluka-Gradiška, u zoni naselja Čatrnja i carinskog terminala, pa iz AMS vozače mole da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremenu signalizaciju.

Zbog rekonstrukciji raskrsnice na spoju auto-puta Banjaluka-Doboj i magistralnog puta Johovac-Rudanka izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na tom magistralnom putu.

Na istom magistralnom putu, ali na dionici Modriča jedan - Vukosavlje/Jakeš/ - Podnovlje - Šešlije - Johovac - Rudanka - Doboj - granica Republike Srpske/FBiH /Karuše/, zbog radova izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je nagažovana na izgradnji autoputa od petlje Johovac do petlje Rudanka, izmjenjen je režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta Rudanka - Doboj jedan.

Na dionici magistralnog puta Banjaluka dva - Srpske Toplice za vrijeme izgradnje mosta preko rijeke Vrbas, promijenjen je režim saobraćaja i regulisan privremenom signalizacijom.

U toku su radovi na izgradnji male hidroelektrane Krupac na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-granica Republike Srpske /Bogatići/, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično jednom trakom.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini - granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod "NIS petrol" pumpe u Trnu, saobraćaj se preko samog nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod-Odžak, u mjestu Klakar Donji, u vremenu od 8.15 do 15.05 časova radnim danima, povremene su obustave saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Pelagićevo-Gradačac, u mjestu Turić Prosjek, u vremenu od 8.15 do 15.05 časova radnim danima, povremene su obustave saobraćaja u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa-Podnovlje, na deminerskom radilištu Gornji Božinci u vremenu od 8.15 do 15.05 časova radnim danima povremene su obustave saobraćaja u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

U toku je izgradnja vodovodne mreže, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na regionalnom putu Lamovita - Stari Majdan.

U toku su radovi na sanaciji klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš - Kneževo, u mjestu Živinice i od 7 do 17 časova povremene su obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Na regionalnom putu Crna Rijeka - Bjelajce na snazi je obustava saobraćaja u vremenu od 9 do 15 časova.

Saobraćaj se za vrijeme obustave preusmjerava na putne pravce Kola - Stričići - Čađavica - Mrkonjić Grad i Crna Rijeka - Jajce - Mrkonjić Grad.

Van vremena obustave, saobraćaj se odvija jednom trakom.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik - Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranog klizišta odvijanje saobraćaja je usporeno, naizmjenično jednom trakom, dok se na regionalnom putu Priboj - Lopare, u naseljenom mjestu Priboj, preko mosta na Labuđanskoj rijeci, saobraćaj zbog oštećenja mosta odvija naizmjenično jednom trakom.

Na regionalnom putu Površnice - Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare - Priboj - Banj Brdo.

Zbog klizišta jednom trakom naizmjenično saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina - Gornja Vijaka.

U toku su i radovi na dionici regionalnog puta Šekovići-Caparde, pa se saobraćaj odvija naizmjenično jednom trakom.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog aktiviranog klizišta, odvija jednom trakom naizmjenično.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici, na području opštine Novi Grad, saobraćaj se odvija jednom trakom.

Na području FBiH na magistralnom putu Zenica-Nemila kroz tunel "Vranduk" od 5 do 21 čas saobraća se dvosmjerno.

Od 21 do 00.30 časova vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00.30 do 5. časova saobraćaj kroz tunel obustavljen.

Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila teža od 7,5 tona alternativne pravce Doboj - Šićki Brod - Sarajevo i Žepče - Zavidovići - Olovo - Sarajevo. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije