Društvo

Policajac iz Broda već deceniju djecu uči o saobraćaju

Policajac iz Broda već deceniju djecu uči o saobraćaju
Foto: N.N. | Policajac iz Broda već deceniju djecu uči o saobraćaju

BROD - Od kada je prije petnaestak godina održao predavanje djeci o bezbjednom ponašanju u saobraćaju, Željko Šajinović, pomoćnik komandira Policijske stanice Brod, uvidio je koliki značaj na mališane ima zanimljiv pristup ovakvim predavanjima, zbog čega je kasnije osnovao i saobraćajnu sekciju u OŠ "Sveti Sava", koja skoro 10 godina niže priznanja na raznim takmičenjima.

Zanimljivo je da su stečena znanja djeca koja su prošla kroz ovu sekciju prenosila ne samo na drugare, već i na svoje roditelje.

Prisjećajući se početaka rada s djecom, među kojom je danas omiljen, ovaj policijski službenik kaže da je 2004. godine sa osnovnom školom dogovorio da na početku školske godine održi djeci drugih i trećih razreda predavanje o tome kako da se bezbjedno ponašaju u saobraćaju i ukaže na opasnosti.

"Te godine s djecom sam snimio film koji sam kasnije koristio prilikom predavanja, a djeci je to bilo interesantno jer su mogli da vide ulice i okruženje iz naše sredine i drugove iz škole, što ih je zainteresovalo", prisjeća se Šajinović.

Na ideju da osnuje saobraćajnu sekciju došao je 2010. godine, kada je saznao da Auto-moto savez RS organizuje republičko takmičenje iz ove oblasti.

Šajinović, koji je već 27 godina pripadnik MUP-a, kaže da je njegova saobraćajna sekcija od godine do godine brojala od 15 do 30 učenika starosti 10-12 godina, s ciljem da se što više mališana bezbjedno ponaša i prenosi svoje znanje.

"Koliko god da policija radi na terenu po pitanju brzine, nikada neće postići iste rezultate nego kad se dijete obrati ocu s primjedbom da smanji brzinu, da je prekoračio ograničenje i prepriča ono što smo prikazali na sekciji", kaže Šajinović za "Nezavisne".

Nabavio im je šest uniformi, radio-uređaje i oformio školsku saobraćajnu patrolu.

"Školska patrola je sastavljena od najboljih članova sekcije, imaju 13-15 godina, kada prerastu godine za saobraćajnu sekciju. Patrolu angažujemo na početku polugodišta, te u toku godine kada se u školi održavaju priredbe ili šeta gradom. Oni uz prisustvo policijskih službenika regulišu saobraćaj, pomažu roditeljima u vezi s parkiranjem vozila ili djeci da pređu kolovoz", kaže Šajinović.

Uz pomoć opštine, Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, škole i prijatelja 2017. su na platou ispred škole izgradili veliki poligon, sa raskrsnicama, kružnim tokom, saobraćajnom signalizacijom te obezbijedili vozila na baterije i četvorotočkaše.

Na poligonu se djeca obučavaju u situacijama kao da su u realnom saobraćaju. "Prošle godine obezbijedio sam im trenažer sa programom za simulaciju vožnje u realnim uslovima. Djeca na trenažeru imaju uređaje kao na pravom automobilu i uče voziti kao da su u stvarnom saobraćaju", kaže Šajinović.

Cilj je povećanje svijesti o značaju bezbjednog učešća u saobraćaju, razvijanje vještina, usvajanje pozitivnih stavova i znanja o saobraćajnim propisima.

"Takođe, nužno je da učenici o složenom sistemu kao što je saobraćaj uče u 'prirodnoj' situaciji, praktično, kako bi bar nakratko napustili učionice i primijenili znanja uvidjevši realne odnose u saobraćaju", kaže Šajinović.

Koliko su produktivni najbolje svedoči to da su od osnivanja svake godine osvojili neku nagradu na takmičenjima kako na nivou RS, tako i na nivou BiH.

Kroz ova takmičenja, osim međusobnog druženja, putovanja, djeca su imala priliku da osvoje telefone, bicikle, role, rekete za tenis, blutut uređaje, lopte, novčane nagrade, a oni najbolji odlazak na ljetovanje i prijem kod predsjednika Vlade RS.

"Ono što ovaj posao čini lijepim, što me čini srećnim i zadovoljnim je rad s djecom. Njihov osmijeh, njihova razdraganost, nestašluci, sreća, želja za sticanjem novih znanja daju mi podsticaj i energiju za što bolji rad", kaže Šajinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije