Društvo

Policajci dočekuju snijeg u plitkim cipelama

Policajci dočekuju snijeg u plitkim cipelama
Foto: N.N. | Policajci dočekuju snijeg u plitkim cipelama

BANJALUKA - Republički odbor Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS zatražio je od Vlade Srpske da obezbijedi dodatna sredstva, koja nisu planirana u budžetu MUP-a RS za 2021. godinu, a koja bi, između ostalog, bila iskorištena i za opremanje policajaca.

Kako navode, sredstva, koja je neophodno obezbijediti, odnosila bi se i na nabavku taktičkih čizama za policajce.

"Bez obzira na činjenicu da je Pravilnik o uniformi policijskih službenika donesen u maju 2017. godine, taktičke čizme nikada nisu nabavljene te će sada, već četvrtu zimu, policijski službenici, izuzimajući pripadnike Specijalne antiterorističke jedinice i Žandarmerije, dočekati i očigledno i provesti radeći u plitkim cipelama", potvrdili su sindikalci.

U njihovom zahtjevu navodi se da bi se ta sredstva odnosila i na nabavku redovne uniforme policajcima, jer u 2021. godini ističe rok trajanja zaduženim dijelovima redovne policijske uniforme.

Sredstva bi, kako nam je potvrđeno, bila iskorištena i za nabavku uniforme i za ostale kategorije policijskih službenika koja je propisana Pravilnikom, a od 2017. godine nije nabavljana.

"Sredstva bi bila iskorištena i za nabavku službene radne odjeće koja je po Pravilniku o službenoj radnoj odjeći, koji je u MUP-u RS donesen u avgustu 2010. godine, propisana kao pravo i obaveza državnih službenika koji su raspoređeni na poslove i zadatke izdavanja ličnih dokumenata u MUP-u RS, a nije praktično nabavljana posljednjih sedam, odnosno devet godina, zavisno od roka trajanja dijelova odjeće", ističu sindikalci.

Anica Jondić, predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske, rekla je za "Nezavisne" da taj sindikat apsolutno očekuje da Vlada Srpske obezbijedi sredstva za tražene namjene, jer, kako navodi, time će biti obezbijeđeni uslovi za rad pripadnika MUP-a RS u punom kapacitetu.

Iz MUP-a Srpske rekli su za "Nezavisne" da su predstavnici MUP-a obavili razgovore sa predstavnicima Sindikata radnika unutrašnjih poslova i upoznali ih sa planiranim budžetom za narednu godinu.

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, rekao je u četvrtak kako želi da se uniforme i obuća za pripadnike MUP-a nabavljaju od firmi u Srpskoj, kako bi u republičkoj privredi ostala višemilionska sredstva.

Objasnio je da će on i resorni ministar u narednom periodu okupiti domaće proizvođače iz oblasti tekstila, kože i obuće da bi se dogovorili uslovi i nabavka odjeće i obuće za pripadnike MUP-a.

"Neće naši policajci hodati goli i bosi, kao što nisu ni do sada, i o tome vodimo računa. Ova vlada je u svom mandatu izdvojila sigurno najviše za pripadnike MUP-a, od objekata, nabavke materijalno-tehničkih sredstava, uslova za rad i slično", rekao je Višković.

Inače, sindikalci zahtijevaju i organizovanje redovnih i periodičnih sistematskih pregleda zaposlenih te pregleda radi prevencije i blagovremenog otkrivanja bolesti specifičnih za žene, onako kako je to već regulisano zakonom. Sindikalci pritom ističu i kako je potrebno posvetiti dodatnu pažnju i obezbijediti potrebna sredstva za nabavku neophodne opreme i zaštitnih sredstava za pripadnike MUP-a RS te u najvećoj mogućoj mjeri obezbijediti sredstva potrebna za renoviranje i opremanje objekata i radnih prostorija u kojima rade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije