Društvo

Policajci i medicinari naučili znakovni jezik

Policajci i medicinari naučili znakovni jezik
Foto: Nataša Tadić | Policajci i medicinari naučili znakovni jezik

ŽIVINICE - Udruženje gluhih i nagluhih osoba grada Živinica realiziralo je projekat pod nazivom "Kurs znakovnog jezika", koji je finansiran od strane Fondacije Tuzlanske zajednice.

U pomenutom projektu učestvovali su 70 gluhih i nagluhih lica, članova Udruženja, odnosno krajnjih korisnika, 28 medicinskih radnika, 32 policijska službenika, četiri prosvjetna radnika i logoped audiolog.

Kako su nam pojasnili iz Udruženja gluhih i nagluhih osoba grada Živinica, projekat je obuhvatio konkretne aktivnosti, odnosno izradu brošura o osnovama komunikacije sa gluhim licima i dvoručne abecede.

Uspješno su održani kursevi znakovnog jezika početkom godine za policijske službenike i medicinske radnike. Krajnji rezultat svih aktivnosti je taj da su sada policijski službenici i medicinski radnici u Živinicama upoznati sa osnovama komunikacije sa gluhim licima. Samim tim je povećan broj poznavalaca osnova znakovnog jezika te poboljšana socijalna uključenost gluhih i nagluhih osoba u njihovoj zajednici.

"Ostvareni su kontakti i stvorene mogućnosti za dalji razvoj znakovnog jezika i nakon završetka implementacije. Svi očekivani rezultati su uspješno ostvareni, s tim da je potrebno ostvariti još kontakata za stvaranje mogućnosti za dalji razvoj znakovnog jezika. 95% očekivanih rezultata je uspješno ostvareno", pojasnio je Edis Adrović, predsjednik pomenutog udruženja.

Bitne upute koje su dobili polaznici edukacije su da osobe s oštećenjem sluha gledaju pravo u oči, kako bi znao ili znala da govorite upravo njemu ili njoj, te da imaju strpljenja, jer nisu svi sa oštećenjem sluha jednako dobri čitači sa usana, jednako kao što svi ljude ne govore razgovijetno. Kada je riječ o znakovnom jeziku, onda kada znakove za slova pogledate nekoliko puta, dalje je samo pitanje vježbe kako bi korištenje znakovnog jezika postalo rutina.

Ono što je najbitnije jeste da se znakovni jezik počeo primjenjivati u konkretnim slučajevima kada je komunikacija presudna.

"Gluho lice iz Živinica imalo je saobraćajnu nesreću sa maloljetnim sinom koji je bio ozlijeđen. Policijski službenik koji je učestvovao na kursu znakovnog jezika je, zahvaljujući istom, uspješno komunicirao sa gluhim licem, pružio pomoć i odveo ga sa sinom u Dom zdravlja Živinice na obavljanje pretraga", ispričali su iz Udruženja.

Ovo je veliki korak i promjena u zajednici, jer sada policijski službenici, kao i medicinski radnici u Živinicama, poznaju osnove znakovnog jezika i mogu komunicirati sa gluhim licima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije