Društvo

Policajci u FBIH protestom protiv smanjenja penzija

Policajci u FBIH protestom protiv smanjenja penzija
Foto: N.N. | Policajci u FBIH protestom protiv smanjenja penzija

SARAJEVO - Sindikati policajaca iz sedam kantona u FBiH najavili su proteste ukoliko federalni Predstavnički dom u utorak, 21. novembra, usvoji predloženi Nacrt zakona o penzionom fondu, jer bi ovakvim prijedlogom, kako oni tvrde, policijskim službenicima bile smanjene penzije.

Iz Sindikata su najavili, ukoliko se ne dogovore, da će na proteste doći po 150 policijskih službenika iz svakog kantona.

U Kabinetu predsjednika Vlade FBiH "Nezavisnim" je potvrđeno da su Fadil Novalić, federalni premijer, Vesko Drljača, federalni ministar za rad i socijalnu politiku,  Aljoša Čampara, federalni ministar unutrašnjih poslova, te predstavnici Penzionog fonda FBiH u utorak poslije podne razgovarali sa predstavnicima sindikata policije iz nekih kantona. Kratko su nam rekli da da dogovor nije postignut, te da će detalje dogovora dati kada on bude postignut.

Međutim, Dragan Škulj, predsjednik  Saveza sindikata policije i uposlenika MUP-a FBiH,  koji predstavlja sedam kantona u FBiH, za "Nezavisne" ističe da je taj sindikat najreprezentativniji predstavnik policajaca, ali da njega niko  iz Vlade nije pozvao na sastanak.

"Ne znam da li je to zbog toga što nisam u Sarajevu ili iz nekih drugih razloga, ali je sramotno da nisu pozvali Sindikat koji predstavlja većinu policajaca u FBiH. Doći ćemo 21. novembra pred zgradu Parlamenta FBiH, tražićemo i da se obratimo poslanicima. Ukoliko prijedlog bude usvojen, najavićemo proteste i generalni štrajk", poručuje Škulj.

Tvrdi da ima obećanje Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, da 11 poslanika u Predstavničkom domu iz ove stranke neće glasati za ovaj zakon, te da onda neće biti ni usvojen.

"Ovo bi bilo strašno za policajce koji će od ove godine u penziju. To znači da bi im mirovine bile smanjene od 200 do 400 KM. To ne možemo dozvoliti, tražimo da se koriguje taj član", rekao je Škulj.

Ističe da veliki broj njegovih kolega treba uskoro u penziju, ali da neće moći živjeti od svojih penzija ni nakon 40 godina efektivnog rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije