Društvo

Policajci u USK prijete protestima zbog kašnjenja plata

Policajci u USK prijete protestima zbog kašnjenja plata
Foto: N.N. | Policajci u USK prijete protestima zbog kašnjenja plata
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Sindikat policije USK zaprijetio je provođenjem radikalnih mjera zbog kašnjenja plate za april te poručio vlastima u ovom kantonu kako ne pristaju na izgovore zbog pandemije virusa korona.

Mahmut Alagić, predsjednik ovog sindikata, istakao je kako od premijera USK te ministra policije i ministra finansija traže da iznesu podatke o razlozima kašnjenja isplate plata, te da objasne razloge prestanka socijalnog dijaloga vlasti i sindikata o definisanju novog kolektivnog ugovora.

"Martovska plata isplaćena je polovinom aprila i od tada je proteklo više od 45 dana. Podsjećamo da zakonske odredbe propisuju da se plata isplaćuje jednom mjesečno za protekli mjesec i od jedne do druge isplate plate ne može proći više od 30 dana. Stalo se i s isplatama ostalih naknada koje nemaju karakter plate", navodi Alagić. Pozvao je Vladu da odmah pozove Sindikat na pregovore o utvrđivanju elemenata novog kolektivnog ugovora, a da kao izgovor ne uzimaju pandemiju virusa korona.

Navodi se kako će Sindikat policije u protivnom poduzeti radikalne mjere koje zakon dozvoljava, od protesta i štrajka do podnošenja krivičnih prijava zbog nepoštivanja zakonskih odredaba. Također, navodi kako pripadnici policije nose veliki teret u vremenu proglašene elementarne nesreće uzrokovane pandemijom te da često rade i bez osnovnih zaštitnih sredstava i zaštitne opreme.

"Suočavamo se s novim valom migrantske krize u cijelom kantonu, što pored pandemije zahtijeva maksimalan angažman policijskih službenika i ostalih uposlenika MUP-a, a sa druge strane na svaki način se želi ovu populaciju dovesti na margine socijale i siromaštva, zaključak je Sindikata.

U Vladi USK su istakli kako je zbog ekonomske krize izazvane pandemijom punjenje kantonalnog budžeta umanjeno za 40 posto, što je razlog kašnjenja u ispunjavanju obaveza prema budžetskim korisnicima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije