Društvo

Policija USK počela dislociranje migrante sa javnih površina

Policija USK počela dislociranje migrante sa javnih površina
Foto: Ilustracija | Policija USK počela dislociranje migrante sa javnih površina

BIHAĆ - Policija Unsko-sanskog kantona (USK) počela je s dislociranjem migranata i izbjeglica koji su trenutno bez smještaja, na lokaciju privremenog prihvatnog kampa Vučjak. Angažovan je veliki broj policijskih službenika, a na Vučjak će se premjestiti sve osobe bez legalnog smještaja, koje su boravile na javnim površinama i u napuštenim objektima.

"Ovo je zapravo provedba zaključka Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u USK, s ciljem zaštite sigurnosne i zdravstvene situacije u ovom dijelu BiH. U fokusu nam je prevencija za sve one negativne aktivnosti koje su se dešavale na području kantona u posljednje vrijeme, odnosno izvršenja krivičnih djela imovinske prirode, skitnje i prosjačenja", rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) Ale Šiljdedića.

Naglašeno je kako se ne radi o ograničavanju slobode kretanja, nego zavođenju reda i omogućavanju normalnog odvijanja života svih stanovnika u ovom kantonu.

"Jednostavno premještamo lica bez adekvatnog smještaja u privremeni kamp, gdje će im biti obezbijeđene određene životne neophodnosti. Naravno, migranti i izbjeglice već smješteni u ovdašnjim prihvatnim kampovima morat će poštivati neku vrstu kućnog reda, kao i svugdje u svijetu. Moram naglasiti da je pojačana kontrola i građana USK, koji vrše prevoz ilegalnih migranata" dodao je Šiljdedić.

Prihvat i zbrinjavanje migranata i izbjeglica u privremenom prihvatnom kampu na Vučjaku trenutno je samo briga kantonalne i gradske organizacije Crvenog krsta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije