Društvo

Policija apeluje: Zaštititi imovinu tokom godišnjih odmora

Policija apeluje: Zaštititi imovinu tokom godišnjih odmora
Foto: Ilustracija/Arhiva | Policija apeluje: Zaštititi imovinu tokom godišnjih odmora

DOBOJ - Policijska uprava Doboj poziva građane da u sezoni godišnjih odmora preduzmu intenzivnije mjere zaštite lične imovine i apeluje da građani, ukoliko uoče neobične situacije ili sumnjiva ponašanja nepoznatih lica, o tome odmah obavijeste policiju.

Iz policije savjetuju da za vrijeme odsustva iz stana ili kuće građani ne ostavljaju otvorene prozore ili balkonska vrata, niti spuštene roletne.

"U blizini stambenih objekata ne treba ostavljati ljestve, sanduke, burad i slične predmete koji bi eventualnom izvršiocu omogućili lakši pristup objektu. Radne mašine, alate i druge vrijedne predmete treba unijeti u garaže i pomoćne objekte, koji će biti zaključani", saopšteno je iz Policijske uprave Doboj.

Građanima je preporučeno da na objektima ugrade tehničke sisteme zaštite.

Vrijednosti - novac, nakit, umjetnička djela i druge vrijedne predmete treba povjeriti na čuvanje nekome od povjerenja ili pohraniti u trezor banke, ističu iz Policijske uprave Doboj.

"Dragocjenosti i novac se ne ostavljaju u kući ni na takozvanim skrivenim mjestima, jer i provalnicima su takva mjesta poznata. Dobro je obezbijediti fotografije nakita i vrjednijih predmeta radi prepoznavanja, u slučaju eventualnog izvršenja krivičnog djela", napominje se u saopštenju.

Iz policije savjetuju da ključeve od stana ne treba ostavljati na skrivenim mjestima, nego osobi od povjerenja koja će češće obilaziti kuću ili stan, a pri tom povremeno osvjetliti prostorije i prazniti poštansko sanduče kako se ne bi stekao utisak da u kući ili stanu niko ne boravi.

U saopštenju se dodaje da na društvenim mrežama ne treba ostavljate poruke o svom odsustvu, već treba obavijestiti lično samo one koje je neophodno.

"Radi sprečavanja eventualne krađe vozila građanima preručujemo da uvijek kada napuštaju vozilo, pa i nakratko, ugase motor i izvade ključ iz kontakt brave, te da u vozilu ne ostavljaju dokumente, torbice ili vrijedne predmete koji bi mogli privući eventualnog izvršioca", savjetuju iz policije.

Iz Policijske uprave Doboj poručuju da s ciljem očuvanja povoljnog stanja bezbjednosti sprovode planirane preventivne mjere i aktivnosti na sprečavanju vršenja krivičnih djela u kojim su objekt napada imovina građana i infrastrukturni objekti, kao i druge operativne aktivnosti usmjerene na sprečavanje svih zakonom kažnjivih radnji.

U saopštenju se navodi da je zaštita od kriminala umnogome efikasnija ukoliko i sami građani preduzimaju određene mjere radi lične zaštite i zaštite svoje imovine, te ukoliko sarađuju međusobno i sa policijom.

"Zato apelujemo da građani, ukoliko uoče neobične situacije ili sumnjiva ponašanja nepoznatih lica u svojoj zgradi, u blizini kuće, na parkiralištu ili u neposrednom okruženju, odmah pozovu policiju na besplatan dežurni broj 122. Poziv može biti i anononiman", ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije