Društvo

Policija će svoja prava tražiti na ulici

Policija će svoja prava tražiti na ulici
Foto: Ustupljena fotografija | Policija će svoja prava tražiti na ulici

BIHAĆ - Sindikat policije Unsko-sanskog kantona najavio je mogućnost javnih okupljanja i zahtijevanja ostavki odgovornih nosilaca vlasti ukoliko se ne povuku nacrti zakona o policijskim službenicima i zakona o unutrašnjim poslovima USK, koje je Vlada USK uputila u skupštinsku proceduru.

U ovome sindikatu navode kako ih niko nije kontaktirao niti tražio njihovo mišljenje kada je riječ o izradi ovih zakonskih akata, te ističu kako se na ovaj način derogiraju prava policijskih službenika u ovome kantonu.

"Mi ćemo putem naših tijela donijeti određene odluke koja će moguće ići u pravcu javnih okupljanja i traženja ostavki onih koji ne čuju naš glas. To su i resorni ministar i članovi Vlade i Skupštine USK, naravno", kazao je Mahmut Alagić, predsjednik pomenutog sindikata.

Pored toga što se derogiraju njihova prava nacrtom pomenutih zakona, navode kako predlagač nije prihvatio niti uvažio niti jedan njihov prijedlog ili sugestiju.

"Mi smo naše prijedloge poslali komisiji koja je radila na nacrtima, ali je potom resorni ministar odbacio devedeset posto naših zahtjeva. Predloženim zakonskim rješenjima unazađuje se položaj policijskih službenika i oni gube mnoga ranije stečena prava", kaže Alagić.

Prema mišljenju sindikata, mnoge stvari u predloženim zakonskim rješenjima su problematične i idu u pravcu većeg upliva politike u poslove policije, kao što su izbor i imenovanje nezavisnog odbora koji potom bira komesara policije.

Inače, ovaj odbor je već duže vrijeme bez kvoruma, a Unsko-sanski kanton bez komesara, s obzirom na to da je raniji komesar Mujo Koričić otišao u penziju. Popunjavanje preostalih članova pomenutog odbora je kamen političkih spoticanja u ovome kantonu. Također, u Sindikatu zamjeraju i na mnogim drugim zakonskim rješenjima kao što su način penzionisanja i zapošljavanja novih policijskih službenika, procedura činovanja i napredovanja u službi, dugotrajne procedure disciplinskih postupaka, koeficijenti minulog rada, pitanja novčanih dodataka na plate i drugo.

Međutim, u Vladi USK ističu kako su nova zakonska rješenja urađena u skladu sa realnim potrebama i evropskim standardima, te da nema mjesta ocjenama o derogiranju prava policijskih službenika. U opozicionim partijama također stižu optužbe na račun Vlade USK da novim zakonima pokušavaju policiju staviti pod politički uticaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije