Društvo

Policija istražuje ko laserima ometa avione iznad aerodroma u Mostaru

Policija istražuje ko laserima ometa avione iznad aerodroma u Mostaru
Foto: Ilustracija | Policija istražuje ko laserima ometa avione iznad aerodroma u Mostaru

MOSTAR - Pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) započeli su potragu za osobama koje su usmjeravajući laserske svjetiljke u pravcu aviona iznad aerodoroma u Mostaru ugrožavali živote putnika i posade.

Kako je saopšteno iz MUP-a HNK-a, zaprimljena je prijava Agencije za pružanje usluga u vazduhoplovstvu u BiH (BHANSA) o ometanju posade aviona laserskim zracima na području međunarodnog aerodoroma u Mostaru "čime je ugrožena bezbjednost vazdušnog saobraćaja i putnika, koje mogu imati ozbiljne posljedice".

Navodi se kako usmjeravanje laserskih zraka prema avionu i pilotskoj kabini "može rezultirati odvlačenjem pažnje pilota, jakim bljeskovima te mogućnošću zasljepljenja pilota, što može voditi fatalnom ishodu".

BHANSA je policiju izvijestila kako se radi o dva zabilježena slučaja ometanja vazdušnog saobraćaja. Zbog toga su iz policije pokrenuli mjere za otkrivanje osoba ili objekata vezanih za usmjeravanje laserskih zraka prema avionu. Najavljeno je i drugo "represivno djelovanje" u skladu sa zakonskim propisima prema počiniocima, a sve s ciljem nesmetanog i sigurnog odvijanja vazdušnog saobračaja. Nije pri tome precizirano šta će policija poduzeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije