Društvo

Policija ne može da zabrani dolazak migranata

Policija ne može da zabrani dolazak migranata
Foto: N.N. | Policija ne može da zabrani dolazak migranata

BIHAĆ - Ministarstvo unutrašnjih poslova USK nema zakonska ovlaštenja da provodi politiku nasilnog ograničavanja kretanja niti zabranu ulaska takvih lica na teritoriju Unsko-sanskog kantona.

Ovo stoji u odgovoru MUP-a USK na zahtjev kantonalnih vlasti da policija nasilno sprečava dolazak migranata na ove prostore.

U saopćenju se navodi kako je MUP USK prije nekoliko dana primio ovakav dopis od premijera USK Huseina Rošića, kojim je zatraženo da policija na svim ulaznim tačkama u ovaj kanton vrši punu kontrolu prevoznih sredstava kojima se vrši transport ilegalnih migranata, da se svim takvim vozilima zabrani ulazak na teritoriju ovog kantona te da se takva vozila vraćaju na njihova polazna odredišta. Navodi se kako se Zakonom o strancima reguliše prihvat stranaca i njihovo stavljanje pod nadzor te jasno definiše državna nadležnost i organi koji su nosioci takvih radnji.

Dalje se navodi kako bi se svako strože ograničenje ili kretanje na području USK moralo regulisati isključivo promjenama ili dopunama važećih zakonskih propisa. Iz policije naglašavaju da od početka pristizanja stranaca poduzimaju sve operativno-taktičke mjere i radnje u skladu s važećim zakonskim propisima kako bi što više ublažili posljedice migrantske krize, a svi oni stranci koji se ne pridržavaju zakona i drugih propisa Bosne i Hercegovine bili adekvatno sakcionisani.

Podsjećamo, premijer USK je u protekli petak imao radni sastanak s predstavnicima gradova i općina USK i tom prilikom je zatraženo da policija zaustavlja svaki autobus na ulazu u ovaj kanton te da se takva vozila, ukoliko se ustanovi da su u njima migranti, vraćaju na mjesta odakle su krenuli. Na ovom sastanku je također zaključeno da se Vijeću ministara BiH da rok do 10. augusta da odredi lokaciju za budući prihvatni centar za migrante.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije