Društvo

Policija počinje izmještanje migranata: Početak kraja centra Bira

Policija počinje izmještanje migranata: Početak kraja centra Bira
Foto: N.N. | Policija počinje izmještanje migranata: Početak kraja centra Bira

BIHAĆ - Pripadnici policije Unsko sanskog kantona započeće u petak izmještanje migranata iz centra Bira i njihovo prebacivanje u novoformirani kamp Lipa, koji se nalazi dvadesetak kilometara od Bihaća.

Ovo je potvrdio ministar unutrašnjih poslova USK, Nermin Kljajić, istakavši kako će ove aktivnosti potrajati više dana, nakon čega će dosadašnji centar Bira biti rasformiran. 

"Od Međunarodne organizacije za migracije, koja upravlja kampom Lipa, zatražili smo da prošire smještajne kapacitete. Svi punoljetni migranti, koji se nalaze u Biri biće izmješteni, a prema našim procjenama njih trenutno ima oko 350", kazao je Kljajić. 

On je dodao kako su zatražili pomoć Unicef-a, obzirom da se u Biri nalazi i oko 300 maloljetnih migranata. 

"Od nadležnih državnih i međunarodnih institucija tražimo da se maloljetnici izmjeste u neki od centara van Unsko sanskog kantona, jer ne posjedujemo smještajne kapacitete za njih. To se mora uraditi u naredna dva ili tri dana, inače će oni snositi odgovornost za njih kada se zatvori Bira", kazao je Kljajić. 

Prema njegovim riječima, na ovaj način se realizira raniji plan da u Bihaću postoji samo jedan centar za migrante, kako bi smanjio njihov pritisak na urbano područje. 

Kljajić je istakao kako će centri Đački dom i Sedra nastaviti da egzistiraju, a u njima će se nalaziti migrantske porodice s djecom. Osvrnuo se i na informacije o tome da policajci primjenjuju fizičku silu prema migrantima te istakao kako će one biti ispitane. 

"Kada je riječ o tome da li postoji nasilje nad migrantima od strane policijskih službenika, mi ćemo sve dojave provjeriti putem unutrašnje kontrole. Ono što možemo reći je da nećemo dozvoliti nikakav oblik nasilja osim u slučajevima kada to okolnosti na terenu iziskuju, kao što je bio incident od prije nekoliko dana kada su policijski službenici u centru Lipa morali pucati u zrak kako bi smirili situaciju i zaštitili svoju sigurnost", kazao je Kljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije