Društvo

Policija utvrđuje odgovornost za proteste Platforme za progres u Sarajevu

Policija utvrđuje odgovornost za proteste Platforme za progres u Sarajevu
Foto: N.N. | Policija utvrđuje odgovornost za proteste Platforme za progres u Sarajevu

SARAJEVO - Policija Kantona Sarajevo vrši određene provjere u vezi sa velikom protestnom šetnjom koju je 30. maja u Sarajevu organizovala Platforma za progres s Mirsadom Hadžikadićem na čelu, nezvanično saznaje Klix.ba.

Tada se više hiljada okupilo na Baščaršiji kod Sebilja odakle su krenuli u protestnu šetnju do zgrade Parlamenta BiH na Marijin Dvoru u Sarajevu.

Policija KS, kako saznaje navedeni portal, kao i u slučaju protesta SABNOR-a, vrši provjere u smislu utvrđivanja eventualne prekršajne odgovornosti.

Podsjetimo, Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH, danas je saslušan u Policijskoj upravi Mostar zbog organizacije protestne šetnje 16. maja u Sarajevu. Takođe i Nijaz Skenderagić, potpredsjednik SABNOR-a saslušan je u sarajevskoj policiji zbog istog skupa.

Mirza Hadžiabdić iz Odjeljenja za odnose s javnošću Uprave policije MUP-a KS pojasnio je da policija KS postupa shodno odredbama relevantnih zakona i naredbama nadležnih štabova donesenim u vrijeme proglašenog stanja nesreće uzrokovanog pojavom virusa korona.

"Odbacujemo bilo čije tvrdnje da se radi o nekom pritisku na bilo koga, te iste smatramo neutemeljenim, uz napomenu da se isključivo rukovodimo argumentima i činjenicima na osnovu kojih će se utvrditi ima li osnova za pokretanje prekršajnog ili bilo kojeg drugog postupka, uvažavajući zakonske norme i naredbe nadležnih organa koje su bile aktuelne u vrijeme održavanja navedenog događaja bez prejudiciranja bilo čije odgovornosti", kazao je Hadžiabdić.

SABNOR je u Sarajevu organizovao skup nakon što je objavljeno da će misa za Blajburg biti održana u sarajevskoj katedrali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije