Društvo

Policiji prijavljuju da su izgubili oružje, dječja kolica i studentske indekse

Policiji prijavljuju da su izgubili oružje, dječja kolica i studentske indekse
Foto: Ustupljena fotografija | Policiji prijavljuju da su izgubili oružje, dječja kolica i studentske indekse

BANJALUKA, BIJELJINA - Dječja kolica, studentski indeksi, oružje, novčanici, bankovne kartice…To su tek neke od stvari koje su građani u Srpskoj izgubili, a onda to prijavili policiji.

Iz Policijske uprave Banjaluka kažu za "Nezavisne novine" da građani najčešće prijavljuju gubljenje ličnih dokumenata, novčanika sa bankovnim karticama, novcem i dokumentima, te mobilnih telefona, registarskih tablica i potvrda o registraciji.

S druge strane, građani najčešće pronalaze i u policijske stanice donose ili policajcima na terenu predaju pronađena lična dokumenta, ključeve od stanova ili automobila, novčanike sa dokumentima i karticama (u nekim slučajevima i sa novcem), te mobilne telefone.

"Pronađene stvari se čuvaju u depozitima policijskih stanica, dok ih vlasnici ne preuzmu", kažu iz PU Banjaluka za "Nezavisne novine".

Iz Policijske uprave Prijedor su nam rekli da se njima najčešće prijavljuje gubljenje ličnih dokumenata, potvrda o registraciji vozila, novčanika sa bankovnim karticama, novca, ključeva i registarskih tablica, a najčešći predmeti koje građani pronalaze i donose su ključevi, lični dokumenti, mobilni telefoni, a u rjeđim slučajevima i novac.

"Kada pronađu i donesu novac u PU, po Zakonu o stvarnim pravima Republike Srpske pronalazač ima pravo da podnese zahtjev da mu se taj novac preda kao pronalazaču ako vlasnik tog novca ne bude pronađen u roku od godinu dana", kazali su nam iz PU PD.

Građani su mrkonjićkoj policiji najčešće prijavljivali gubitak ličnih dokumenata (lične karte, pasoša), vozačkih dozvola, potvrda o registraciji vozila, vlasničkih knjižica, registarskih tablica, novčanika sa novcem, kartica bankovnih računa, torbica sa ličnim dokumentima, ključeva od vozila, mobilnih telefona.

"Što se tiče stvari koje su građani pronašli i donijeli u policijsku stanicu, radi se uglavnom o istim stvarima za koje je prijavljivan gubitak. Takve stvari čuvaju se do pronalaska vlasnika i vraćaju", kažu za "Nezavisne novine" iz Policijske uprave Mrkonjić Grad.

Policijska uprava Gradiška evidentirala je najčešće prijave gubljenja novčanika, novca, dokumenata, telefona i slično, a ove predmete građani uglavnom i donose u PU Gradiška kao pronađene.

"Pronađene predmete građani donose u najbližu policijsku stanicu, a zatim policijski službenici preduzimaju mjere i radnje na pronalasku vlasnika. Ukoliko su pronađeni predmeti, dragocjenosti, poput novca ili stvari veće vrijednosti, takvi predmeti se objave na oglasnim pločama grada/opštine i policijske stanice. Ako se vlasnik ne javi tokom godinu dana čuvanja novca ili vrijednog predmeta, novac ili novac od prodaje vrijednog predmeta se unosi na budžet Republike Srpske", kažu za "Nezavisne novine" iz PU Gradiška.

Kada je riječ o Policijskoj upravi Doboj, građani nadležnim policijskim stanicama najčešće prijavljuju gubljenje javnih isprava kao što su lična karta, putna isprava, vozačka dozvola, potvrda o vlasništvu i potvrda o registraciji vozila, registarske tablice, te prijave gubljenja oružja.

Pripadnicima Policijske uprave Bijeljina su građani prijavljivali da su izgubili registarske tablice, medicinsku dokumentaciju, ključeve automobila, studentske indekse, a bile su i prijave gubitka dječjih kolica, torbice sa alatom, bicikla.

Građani u nadležne policijske stanice Policijske uprave Zvornik najčešće prijavljuju gubljenje javnih isprava kao što su lična karta, putna isprava, vozačka i saobraćajna dozvola, potvrda o vlasništvu itd.

Kada je riječ o Policijskoj upravi Istočno Sarajevo, građani su u proteklim godinama najčešće prijavljivali nestanak ličnih dokumenata, ključeva, mobilnih telefona, novca, tablica na vozilima.

U proteklim godinama prijave građana policijskim stanicama u nadležnosti Policijske uprave Foča su se odnosile na prijavljivanje gubljenja dokumenata, mobilnih telefona te potvrda o registraciji vozila, potvrda o vlasništvu vozila i registarskih tablica za motorna vozila, oružja (uglavnom naslijeđenog).

Kada je riječ o Policijskoj upravi Trebinje, kako je potvrđeno "Nezavisnim novinama", policajci su u proteklim godinama zaprimali razne prijave o gubljenju novčanika, telefona, ličnih dokumenata, registarskih tablica, nakita...

"Najčešći predmeti koje bi građani našli na ulici pa donijeli u policijsku stanicu su telefoni, bankovne kartice, novčanici, lična dokumenta, ključevi od auta, nakit, torbice. Odmah po donošenju u Policijsku stanicu policijski službenici bi na razne načine pokušavali da pronađu vlasnika, bilo preko broja na dokumentu, raspitivanjem, preko društvenih mreža itd. U dosta situacija to i uspijevaju. Npr. prije nekoliko godina policijski službenik je dokumenta koja im je građanin donio spremio u kovertu i poslao u nadležnu organizacionu jedinicu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, kako bi se dokumenta vratila svom vlasniku", rečeno je za "Nezavisne novine" iz Policijske uprave Trebinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije