Društvo

Poligonski sport u osnovnim školama

Poligonski sport u osnovnim školama
Foto: Velibor Tripić | Poligonski sport u osnovnim školama

BANJALUKA - Za pravilan psihofizički razvoj učenika najvažnija je fizička aktivnost djece od prvog do petog razreda i školama je neophodno nabaviti opremu, kojom će kvalitet nastave biti unaprijeđen.

Ovo je istaknuto danas na predstavljanju rezultata projekta "Poligonski sport u školama", koji je u posljednjih nekoliko mjeseci u banjalučkoj Osnovnoj školi "Sveti Sava" sprovelo Udruženje građana "Misli dobro", a na osnovu kojeg se došlo do zaključka da se uz veoma mala sredstva i bez sale može organizovati kvalitetna nastava fizičkog vaspitanja.

"Škola je prije dva mjeseca od Udruženja 'Misli dobro' dobila opremu za poligon kao donaciju i u saradnji s Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje radila sa djecom kroz časove fizičkog obrazovanja. Razlika u odnosu na početak rada je ogromna i iskreno se nadam da će u narednim godinama sve škole u Republici Srpskoj dobiti ovakvu opremu", rekao je Miroslav Popržen, direktor škole, dodajući da je prednost poligonskog sporta u tome što se može organizovati u holu škole, jer većina škola nema uslove da djeca imaju nastavu fizičkog u salama.

Inače, projekat školskog sporta u decembru prošle godine pokrenulo je Udruženje "Misli dobro", koje je tom prilikom od Saveza za školski sport iz Srbije dobilo poligon kao donaciju, a cilj je da se što više djece uključi u fizičke aktivnosti kako bi se spriječili sve češći problemi pretilosti i deformiteta. Donirani poligon dodijeljen je OŠ "Sveti Sava", a u posljednja dva mjeseca u saradnji s Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje rađeno je sa djecom od prvog do petog razreda.

Dragan Banjac, načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport u banjalučkoj Gradskoj upravi, rekao je da će Banjaluka prva u Republici Srpskoj krenuti s nabavkom poligona te da je gradski parlament već odlučio da se od septembra u svim banjalučkim osnovnim školama uvede ovaj projekat.

"Nadam se da će Banjaluka biti primjer svima i da nam svima primarna aktivnost bude da vratimo sport u škole, da što više djece vežemo za ove aktivnosti", rekao je Banjac, najavljujući raspisivanje tendera za nabavku 29 poligona za sve banjalučke osnovne škole, ali i raspisivanje javnog poziva na koji će moći da se prijave profesori fizičkog vaspitanja koji žele da učestvuju u ovom projektu.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, rekao je da je fizičko vaspitanje važno za psihofizički razvoj učenika te da je u školama neophodno nabaviti opremu kojom će kvalitet nastave biti unaprijeđen. On je rekao da projekat "Misli dobro" daje mogućnost da se za mala sredstva nabavi određena oprema za kvalitetniju nastavu fizičkog vaspitanja za učenike od prvog do petog razreda. 

"Možda su fizičke aktivnosti najvažnije od prvog do petog razreda osnovne škole zbog određenih deformacija kičme kod djece, kako bi bile ispravljene na vrijeme", rekao je Malešević.    

Gorica Bilak-Moconja, viši stručni saradnik za školski sport u Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS, rekla je da je ovo ministarstvo prepoznalo značaj organizovanja nastave fizičkog vaspitanja za mlađe uzraste putem poligona te da su učenici prezadovoljni i da projekat poligonskog sporta treba da postane redovan dio nastave fizičkog vaspitanja.

Cilj zdravija i zadovoljnija djeca

Bojan Božić, vođa tima za sport u Udruženju "Misli dobro", rekao je da će ulaskom sportskih poligona u osnovne škole djeca sigurno biti zdravija, zadovoljnija i imati bolje sportske rezultate.

"Masovnost je izuzetno bitna za postizanje kvalitetnih sportskih rezultata, a masovnost dolazi upravo kroz školski sport, što u Srbiji izuzetno dobro funkcioniše", rekao je Božić, dodajući da su efekti rada na poligonu pozitivni, ulaganja mala, a uštede koje se kasnije dobiju u zdravstvenom sistemu ogromne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije