Društvo

Poljoprivrednici očajni, divlje svinje potamanile kukuruz

Poljoprivrednici očajni, divlje svinje potamanile kukuruz
Foto: N.N. | Poljoprivrednici očajni, divlje svinje potamanile kukuruz

SANSKI MOST - Poljoprivredni proizvođači na području općine Sanski Most pretrpjeli su tokom proteklih mjeseci ogromnu štetu zbog divljih svinja, a procjene su kako su ove životinje uništile gotovo 30 posto prinosa kukuruza.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača u ovoj općini Husein Selimović istakao je kako šteta nikada nije bila veće nego ove godine, zbog čega će poljoprivrednici tražiti pomoć od države.

"Razmjeru konačne štete još utvrđujemo, a pokušaćemo da u narednom periodu, kroz projekte ili na neki drugi način, pomognemo poljoprivrednicima da nabave električnu zaštitu kako bi zaštitili svoje usjeve", istakao je Selimović.

Među najugroženijim poljoprivrednim proizvođačima je Enes Tatarević, koji kaže da štetu na usjevima kukuruza, koje je zasadio na području selu Fajtovci, mjeri hiljadama maraka.

"Kukuruzom sam zasijao oko 150 dunuma zemljišta, od čega je jedna trećina potpuno uništena. Na mnogim stabljikama plod se potpuno nije ni razvio, a nisu ni za silažu, pa su praktično neiskoristivi", kaže Tatarević.

Dodaje kako je na razne načine pokušavao zaštititi svoje usjeve i da se bezuspješno dosad obraćao na adrese više institucija.

"Kažu mi da ogradim svoje parcele električnim čobanom, a niko neće da se zamisli koliko bi koštalo da se zagradi 100 dunuma zemljišta. Sem toga, to su inteligentne životinje, one nađu način da uđu u usjeve. Pokušavao sam paliti gume, bacati petarde, ali sve je bilo bezuspješno", jada se Tatarević.

Slične probleme dijeli i farmer Fikret Seferović iz sela Lukavice, koji kaže da divljih svinja nikada nije bilo u većem broju.

U Lovačkom društvu "Sana" ističu kako je nova lovna sezona započela i da će se u narednom periodu smanjiti štete na prinosima, s obzirom na to da je, između ostale divljači, započeo i lov na divlju svinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije