Društvo

Poljoprivrednici u FBiH najavili masovne proteste

Poljoprivrednici u FBiH najavili masovne proteste
Foto: Ilustracija | Poljoprivrednici u FBiH najavili masovne proteste

SARAJEVO - Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH najavilo je da će organizovati masovne proteste poljoprivrednika ukoliko na sutrašnjoj hitnoj sjednici federalne Vlade ne bude usvojen program isplate podsticaja za treći kvartal prošle godine od 11,5 miliona KM.

Iz Udruženja upozoravaju ministre koji se sutra ne pojave na sjednici Vlade da moraju da budu spremni na masovne proteste poljoprivrednika ispred centrala stranaka, koje će, kako je navedeno, držati u blokadi sve dok ne prestanu da vode predizbornu kampanju preko njihovih leđa.

"U javnosti su se pojavile glasine da bi neke od stranaka mogle bojkotovati sjednicu i nastaviti sa blokadom izvršne vlasti. Ako su glasine tačne, želimo unaprijed obavijestiti ministre da ćemo sve one koji ne dođu na sjednicu smatrati neprijateljima poljoprivrede", navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja ističu da poljoprivrednici nemaju vremena da čekaju rješavanje stranačkih nesuglasica u Federaciji BiH.

"Nas ne zanimaju ni politika ni kadrovska rješenja u federalnim institucijama. Mi samo želimo ono što nam pripada. Poljoprivrednici uredno ispunjavaju svoje obaveze prema BiH i ona bi trebalo da ispunjava obaveze prema nama", navodi u saopštenju.

Iz Udruženja ističu da bi ministri "možda trebalo da budu bez primanja devet mjeseci da bi mogli da shvate njihovu situaciju", ali da će, čak i ako ne dođu na sutrašnju sjednicu, "uredno primiti platu za svoj nerad".

U saopštenju se podsjeća da bi na dnevnom redu sutrašnje hitne sjednice Vlade trebalo da se nađe program isplate podsticaja za treći kvartal prošle godine, koji je resorno ministarstvo uputilo u proceduru prije više od mjesec dana.

"Riječ je o 11,5 miliona KM koliko država duguje mljekarima i ovčarima već skoro devet mjeseci. Sredstva su spremna za isplatu i čekamo samo da program bude usvojen na Vladi", navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije