Društvo

Polovini zataji srce

Polovini zataji srce
Polovini zataji srce

BANJALUKA - Organizovanim akcijama besplatnog mjerenja krvnog pritiska, šećera u krvi, visine i težine, pod sloganom "Jedan svijet, jedna kuća, jedno srce", danas je širom RS obilježen Svjetski dan srca.

Svake godine 17,1 milion ljudi u svijetu umre od posljedica kardiovaskularnih oboljenja, a u slabo i umjereno razvijenim zemljama dešava se 82 odsto smrtnih slučajeva zbog bolesti srca.

Duško Vulić, predsjednik Udruženja kardiologa RS, kazao je da su, kao i svuda u svijetu, vodeći uzroci smrti upravo oboljenja srca, a taj procenat iznosi 50 odsto.

"Srčani i moždani udari javljali su se u četvrtoj ili petoj deceniji života, dok danas imamo situaciju da se ta granica pomjerila na rane tridesete godine", kazao je on, dodajući da je na to najviše uticao psihosocijalni faktor, kao i ostali faktori rizika.

Kako je objasnio, na našim prostorima primjenjuju se najbolje evropske preporuke za dijagnostiku, liječenje i tretman kardiovaskularnih bolesti.

Pomaže zdrava dijeta s malo zasićenih masti i soli, ali bogata voćem i povrćem

Milan Latinović, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, kazao je da je veoma je važno izvršti mjerenje tjelesne težine, mjerenje krvnog pritiska, šećera u krvi, holesterola i ukupnih masnoća u krvi, jer oni predstavljaju vrlo važne parametre koji govore o stanju i preduslovima za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Nevena Todorović, pomoćni direktor Doma zdravlja u Banjaluci za medicinske poslove, istakla je da se merenje i procjena kardiovaskularnog rizika radi svakodnevno u svim ambulantama porodične medicine, od strane timova porodične medicine u Banjaluci.

Svjetski dan srca juče je, nizom aktivnosti, obilježen, između ostalog, u Zvorniku, Bijeljini, Kostajnici i Trebinju. Tim povodom su ljekari postavili štandove na kojem su dijelili edukativne brošure, u kojima se preporučuje zdrav način življenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije