Društvo

Položeni vijenci i služen parastos dječaku Slobodanu Stojanoviću

Položeni vijenci i služen parastos dječaku Slobodanu Stojanoviću
Foto: Srna | Položeni vijenci i služen parastos dječaku Slobodanu Stojanoviću

ZVORNIK - Na spomenik dječaku mučeniku Slobodanu Stojanoviću (12) na groblju u Drinjači kod Zvornika danas su položeni vijenci, a potom je u porti hrama Svetog đakona Avakuma služen parastos.

Dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića ubila je u julu 1992. godine u naselju Kamenica kod Zvornika Elfeta Veseli, pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje i Kamenica takozvane Armije BiH.

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić istakao je da je najveći monstrum - žena, kojoj nije želio ime da pomene, uprkos čistim dokazima dobila smiješnu kaznu.

Prema njegovim riječima, srpski put dokazivanja istine je mnogo teži nego za druge dvije strane.

"Pored svih dokaza, činjenica, snimaka, izjava, uvijek kada su srpske žrtve u pitanju traži se neko dodatno objašnjenje i obrazloženje", rekao je Tomić.

On je istakao da srpska strana mora da se bori, dokazuje i podsjeća na ratna stradanja Srba, te izrazio nadu da istina uvijek pobijedi.

Mile Vukadinović Profa, koji je bio svjedok ratnih zbivanja, rekao je da je pregovarao sa muslimanima koji su u Kamenici držali zarobljenog Slobodana.

"Tražili smo putem megafona da oslobode Slobodana i da će srpska strana ustupiti hranu i ne znam šta još, ali oni na to nisu pristali", prisjetio se Vukadinović i dodao da se poslije toga Slobodanu izgubio svaki trag.

Vukadinović je rekao da je bio prisutan kada je Slobodanovo tijelo pronađeno 16. juna 1993. godine u jami u zaseoku Bajrići u Novom Selu kod Zvornika prilikom iskopavanja posmrtnih ostataka pet srpskih boraca.

"Bilo je za nepovjerovati da je ljudsko biće moglo da uradi tako nešto dvanaestogodišnjem dječaku. Slobodan je bio izmasakritan po rukicama, nogama, glavi, a na grudima mu je bio sječivom urezan krst", podsjetio je Vukadinović.

Parastos dvanaestogodišnjem Slobodanu i drugoj djeci služio je protojerej stavrofor Vidoje Lukić uz sasluženje više sveštenika.

"Služimo pomen za mučenika Slobodana Stojanovića, dječaka od 12 godina, koji je bio bezazlen i nevin kao golub. Vjerovao je ljudima i krenuo da odveže svog psa u dvorištu porodične kuće", rekao je sveštenik Lukić.

Prema njegovim riječima, dječak nije ni slutio šta će ga tamo snaći.

Sveštenik Lukić je podsjetio da srpski narod skoro svakih 40-50 godina mora da brani svoju nejač i ognjišta od neprijatelja, te da je tako bilo i devedesetih godina prošlog vijeka kada je stradala mnoga srpska nejač, među njima i Slobodan.

Slobodan Stojanović je stradao kada se, nakon što je izbjegao sa roditeljima, vratio u svoje selo da odveže psa koji je ostao u dvorištu i više se nije vratio.

Njegovo tijelo pronađeno je u jamu u zaseoku Bajrići u Novom Selu kod Zvornika, a identifikovan je DNK analizom, nakon čega je sahranjen na groblju u Drinjači.

Prema nalazima patologa Zorana Stankovića, dijete je svirepo ubijeno – stomak mu bio prerezan u obliku krsta i imao je vidne povrede glave.

Za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića, koje je počinjeno 1992. godine, u prvostepenom postupku osuđena osuđena je Elfeta Veseli na deset godina zatvora. Sud BiH je prvostepenu presudu izrekao 8. maja ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije