Društvo

Pomen stradalim borcima na brdu Meremišlje kod Višegrada

Pomen stradalim borcima na brdu Meremišlje kod Višegrada
Foto: Srna | Pomen stradalim borcima na brdu Meremišlje kod Višegrada

VIŠEGRAD - Na brdu Meremišlje kod Višegrada danas je obilježeno 29 godina od stradanja 28 boraca Vojske Republike Srpske iz Višegrada i Rudog koje su na tom mjestu ubile pripadnici tzv. Armije BiH.

Bivši komandir višegradske brigade Luka Dragičević rekao je da je ovo najveća tragedija u toku cijelog rata.

"Najviše je zarobljeno srpskih boraca iz višegradske i rudanske brigade. I oni koji su zarobljeni mali broj je preživio. Svake godine na ovaj dan se okupljamo da odamo počast tim ljudima koji su stradali", napomenuo je Dragičević.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da su na tom neprijateljske snage pobile 28 srpskih vojnika i da ovaj datum obilježavaju svake godine u prisustvo članova njihovih porodica.

Načelnik opštine Rudo Dragoljub Bogdanović rekao je da se uvijek treba sjećati ovih porodica i truditi se da njihove žrtve ne budu uzaludne.

"Naša Republika Srpska je krvlju zalivena i moramo je braniti kao što smo u ratu tako i u miru", naveo je Bogdanović.

Za poginule borce služen je parastos, prislužene su svijeća i položeno cvijeće. Obilježavanju prisustvovala je rodbina stradalih, njihovi ratni drugovi i saborci.

Delegacije opštine Višegrad i Boračke organizacije iz Višegrada i Rudog, položile su cvijeće na spomen-obilježje, koje je Opštinska boračka organizacija Višegrada podigla, a na kojem su ispisana imena 24 borca iz Višegrada i četvorice iz Rudog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije