Društvo

Pomen za 4.000 Srba ubijenih u Prebilovcima

Pomen za 4.000 Srba ubijenih u Prebilovcima
Foto: Srna | Pomen za 4.000 Srba ubijenih u Prebilovcima

PREBILOVCI - U Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima počela je ​Sveta arhijerejska liturgija i pomen za 4.000 Srba iz ovog stradalničkog mjesta i donje Hercegovine koje su ubile ustaše.

Liturgiju i pomen služe Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorske Dimitrije i Njegovo preosveštenstvo episkop dizeldorfski i njemački Grigorije.

Liturgiji prisustvuju direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, poslanici u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać i Ljubica Miljanović, konzul Srbije u Mostaru Marija Bakoč, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivijević, kao i načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković.

Molitveno sjećanje održava se na praznik Svetih prebilovačkih i donjohercegovačkih mučenika, u okviru centralnog dana obilježavanja 80 godina od njihovog stradanja.

Prebilovci kod Čapljine simbol su stradanja srpskog naroda na ovim prostorima. U ovom selu su 1941. godina stradale cijele porodice. Ustaše su ubile i bacile u jamu u Šurmancima više od 850 Prebilovčana, najviše žena i djece. Ovaj zločin je u bivšoj Jugoslaviji prikrivan, a 1961. godine jame u koje su bacani Srbi su zabetonirane.

Otkopavanje 13 jama počelo je 1990. godine, a kosti više od 4.000 Srba 4. avgusta 1991. godine su sahranjene pored hrama u Prebilovcima. Pripadnici hrvatskih paravojnih formacija su u junu 1992. godine minirali kriptu sa kostima ubijenih Srba.

Po povratku Srba u Prebilovce poslije 2000. godine, ostaci kostiju Prebilovačkih novomučenika su sakupljeni i sahranjeni u obnovljenoj kripti Hrama Vaskrsenja Hristovog.

Obilježavanje praznika Svetih prebilovačkih mučenika počelo je u srijedu, 4. avgusta, predavanjem rektora Cetinjske bogoslovije Gojka Perovića u amfiteatru Hrama Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima kod Čapljine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije