Društvo

Pomoć dobile 104 porodice, donator ostao anoniman

Pomoć dobile 104 porodice, donator ostao anoniman
Foto: N.N. | Pomoć dobile 104 porodice u Osječanima , donator ostao anoniman
Sanja Čakarević

DOBOJ - Devet mjeseci poštar Ninoslav Žarić iz Kožuha nosio je u svojoj torbi koverte koje su roditelji trećeg i četvrtog djeteta iz gradova Eparhije zvorničko-tuzlanske slali u Osječane kako bi konkurisali za sredstva koja je dijelio anonimni donator, da bi se na kraju i njegovo ime našlo na spisku darodavca.

"Evo, došao je trenutak da predam i svoju, da dobijem taj iznos. Zahvaljujem naravno donatoru, stvarno lijep gest. Bio je veliki broj koverata, na stotine. Saša Živanović, zastupnik donatora, sve to je pregledao", priča Žarić, te navodi da će 2.000 KM potrošiti na sanaciju krova kuće u kojoj živi s porodicom.

Njegova supruga Božidarka, držeći u rukama Đurađa, kazala je da imaju još dvoje djece, Nadeždu i Dositeja, te pohvalila gest nepoznatog donatora, koji je na svojoj anonimnosti istrajao do kraja humane akcije.

"Ovo je baš rijedak primjer humanosti i dobrog djela i još anonimno. Obično ko čini dobro djelo, odmah traži da se snima i reklamira, a ovo je anonimno i daje baš veliki iznos djeci", kaže Božidarka, te dodaje da joj nije bilo teško da se odluči da rodi treće dijete jer joj u pomoć kada je to potebno priskače svekrva.

Anonimni donator se krajem prošle godine pismom obratio episkopu zvorničko-tuzlanskom Fotiju i obavijestio ga da želi da donira sredstva za svako treće i četvrto dijete rođeno u 2019. na području ove eparhije, nakon čega je raspisan proglas lokalnom sveštenstvu, a jedini uslov je bio da djeca budu krštena.

"Statistički gledano, treće i četvrto dijete je upravo ona ciljna grupa koja poboljšava natalitet u našoj državi, i to je konkretno bio i jedan od razloga zašto baš da se daruje treće i četvrto dijete", pojasnio je jerej Dragan Pavlović, sveštenik u Slatini, kod Šamca, inače otac tri sina.

Ukupno 104 porodice dobile su po 2.000 KM, najviše ih je iz Semberije, a najmanje sa područja šamačke opštine, a povodom završetka akcije svima njima donator se obratio saopštenjem.

"Želio bih samo da roditelji svoju djecu nauče da znaju zahvaliti za svačije dobro djelo i da ih nauče da preuzimaju svoje obaveze, da izvršavaju zadatke koji ih u životu čekaju", prenio je njegove riječi zastupnik Saša Živanović, direktor Osnovne škole "Radoje Domanović" u Osječanima, u kojoj je uručeno zadnjih pet donacija.

Novčana sredstva, između ostalih, dobila je i porodica Stokić iz Doboja, koja ima četvoro djece.

"Bilo bi dobro da ima još više ovakvih akcija kako od donatora, tako i na nivou državnih organa, lokalne samouprave. Bilo bi dobro da se organizuju i neki fondovi da bi se pomagale porodice, pogotovo ove porodice sa više djece", smatra Željko Stokić, otac Teodore, rođene 26. juna, koja ima dva starija brata i sestru.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije