Društvo

Pomoć iz Srbije ide za porušene zidine, puteve, škole

Pomoć iz Srbije ide za porušene zidine, puteve, škole
Foto: N.N. | Pomoć iz Srbije ide za porušene zidine, puteve, škole...

KOSTAJNICA, KOZARSKA DUBICA - I te kako će nam dobro doći pomoć koju je najavio Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, poručuju iz opština koje će biti obuhvaćene milionskom donacijom.

Nikola Janjetović, načelnik opštine Kostajnica, kaže za "Nezavisne novine" da još nema detalja u vezi sa Vučićevom najavom, a pomoć im, ističe, treba za sanaciju posljedica zemljotresa.

"Što se tiče zemljotresa, mi još radimo na procjeni štete. Radimo elaborat koji ćemo usvajati na sjednici Skupštine. Vjerovatno ćemo kroz taj elaborat pripremiti određene stvari koje ćemo raditi, ali mislim da će prioritet biti infrastruktura i sanacija posljedica zemljotresa", rekao je Janjetović.

Uz Kostajnicu, zemljotres u decembru prošle godine, s epicentrom u Petrinji, veliku štetu je napravio i Kozarskoj Dubici.

Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica, u izjavi za "Nezavisne novine" naglašava da je još prošle godine kontaktirao Vučića i zatražio pomoć.

"To je urodilo plodom. Prije oko mjesec dana zvali su me iz Kabineta predsjednika Vučića i pitali šta su prioriteti. Rekli su da bi mogli pomoći kad je riječ o sanaciji budžeta u finansijskom smislu, ali pomoći i u smislu sanacije štete od zemljotresa", naveo je Reljić, koji se nada da će pomoć biti operativna već idućeg mjeseca.

Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje, zahvalio je Vučiću i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku što se Nevesinje našlo među četiri opštine koje će Srbija značajno pomoći.

"Predsjednik Dodik u četvrtak je najavio da će zajedno sa predsjednikom Vučićem posjetiti Nevesinje i na licu mjesta sa rukovodstvom naše opštine razgovarati o projektima koji bi puno značili za nas u privrednom smislu", izjavio je Avdalović za agenciju Srna.

On je naveo da je Vučić rekao da će pomoć biti usmjerena na putnu infrastrukturu, školske objekte, objekte kulture, kanalizaciju...

"Naši projekti koje već imamo u planu se uklapaju u to, a neki od njih su rekonstrukcija objekta u centru grada u koji je smještena Muzička škola, Narodna biblioteka, Gradska galerija i biće spomen-soba", rekao je Avdalović.

On je dodao da će jedan od kandidovanih projekata vjerovatno biti magistralni put prema Mostaru do granice sa Federacijom, koji je u veoma lošem stanju.

Avdalović je napomenuo da su ova dva projekta već kandidovana prema Srbiji, a da će sa svojim saradnicima pripremiti i druge projekte poput kanalizacije u prigradskim naseljima, rekonstrukciju školskih objekata i ulica u gradskim i prigradskim naseljima, itd.

Vučić je, podsjetimo, u četvrtak u Banjaluci najavio da će Srbija višemilionskim iznosima pomoći infrastrukturne projekte u četiri opštine: Nevesinju, Kostajnici, Kozarskoj Dubici i Drvaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije