Društvo

Pomoć privatnim dječjim vrtićima 300.000 maraka

Pomoć privatnim dječjim vrtićima 300.000 maraka
Foto: Arhiva | Pomoć privatnim dječjim vrtićima 300.000 maraka

BIHAĆ - Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanskog kantona izdvojiće ove godine 300.000 maraka iz kantonalnog budžeta i ovim novcem biće sufinansiran rad osam privatnih dječjih vrtića u tom kantonu.

"Želimo na ovaj način olakšati položaj roditeljima čija djeca borave u privatnim vrtićima s obzirom na to da oni plaćaju punu ekonomsku cijenu, za razliku od roditelja čiji su mališani upisani u predškolske ustanove javnog tipa. Također, želimo pomoći da se stvore što bolji uslovi za smještaj i boravak djece. Prema našim podacima u privatnim vrtićima trenutno boravi 571 dijete", istakao je Denis Osmankić, resorni ministar obrazovanja.

Prema njegovim riječima, prošle godine je u ove svrhe uloženo 200.000, dok su ove godine ta izdvajanja povećana za još 100.000 maraka.

Inače, problem sa smještajem mališana u predškolske ustanove zbog nedovoljnih kapaciteta već duže vrijeme je aktuelan na prostoru cijelog Unsko-sanskog kantona.

U Vladi USK ističu kako se takva situacija može prevladati otvaranjem privatnih vrtića, te da su kantonalne vlasti spremne podržati takve projekte.

"Smatram da bi takve inicijative trebalo da  podrže i lokalne zajednice, jer imamo mnogo ljudi koji su stručni za poslove vaspitača, pa sa potrebnim kadrom neće biti problema", smatra Osmankić. 

Svake godine postoji veliki pritisak roditelja koji ne mogu da upišu svoju djecu u javne vrtiće ili postojeće privatne zbog nedostatka kapaciteta.

Iako je zbog trenda migracija u Unsko-sanskom kantonu sve manje djece, zainteresovanost roditelja da im djeca pohađaju predškolske ustanove raste, pa su postojeći kapaciteti premali da prime sve mališane. U Dječijem vrtiću Bihać navode kako su, zahvaljujući sredstvima Vlade USK i proširenju kapaciteta, u radni odnos prošle godine primili četvoro novih radnika, a time je omogućen i prijem tridesetoro mališana.

Ipak, navode kako na upis još čeka više od 130 djevojčica i dječaka predškolskog uzrasta starosti od jedne do tri godine.

Kapacitete je povećao i dječji vrtić u Cazinu, ali i pored toga zbog nedostatka kapaciteta 125 mališana ne može biti obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem, a neki roditelji čekaju i po više godina na upis djece u vrtiće.  

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije