Društvo

Pomoć za bolesnu braću Lukić

Pomoć za bolesnu braću Lukić
Pomoć za bolesnu braću Lukić

MODRIČA - Članovi Svetosavske omladinske zajednice i sveštenici pravoslavne crkve u Modriči i Tolisi uručili su danas pakete i novčanu pomoć braći Lukić - Dragomiru /25/ i Spasoju /21/ iz Krčevljana kod Modriče, oboljelima od genetskog poremećaja koji izaziva ukočenost mišića.

Predsjednik Svetosavske omladinske zajednice Goran Stanković rekao je da su porodici Lukić uručili pakete sa hranom i higijenskim sredstvima i 1.276 KM.

On je napomenuo da je pomoć prikupljena prilozima građana u humanitarnoj akciji koja je trajala od 23. decembra prošle do 13. januara ove godine u ugostiteljskim objektima i tržnim centrima u Modriči, pod nazivom "Apel za pomoć braći Lukić".

Jereji Slađan Savić, paroh toliški i sveštenici crkve Uspenje Presvete Bogorodice u Modriči Goran Panjkov i Stamenko Stanković poručili su da će sveštenstvo i vjernici nastaviti da pomažu porodicu Lukić u kojoj su, od četiri člana, dva oboljela od teške bolesti.

Đuka, majka Dragomira i Spasoja, kaže da su jedan i drugi sin bili dobri učenici.

"Bili su vrijedni i poslušni, tako da ih ni svakodnevno putovanje do škole u Skugriću, od kuće udaljenom oko 10 kilometara, nije sprečavalo da pomognu u domaćinstvu i da se, kao druga djeca, igraju", rekla je Đuka.

Ona je ispričala da se 2007. godine prvi razbolio Dragomir, a četiri godine kasnije i mlađi Spasoje, da su ljekarsku pomoć tražili u Domu zdravlja Modriča, kasnije u Doboju, banjalučkom Kliničkom centru, kao i na Institutu majka i dete i Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" u Beogradu, ali u privatnim klinikama u Srbiji.

Dragomir i Spasoje oboljeli su od iste bolesti - hereditarna spastička parapareza, odnosno genetskog poremećaja koji izaziva ukočenost mišića.

Dragomir, koji se kreće uz pomoć kolica, kaže da ne gubi nadu.

Posljednje terapije su neznatno poboljšale njegovo zdravstveno stanje, a raduje se odlasku na banjsko liječenje, za šta je dobio odobrenje nadležnih medicinskih institucija u Republici Srpskoj.

Spasoje, koji je dočekao goste u dvorištu kuće, rekao je da mu ne treba pomoć drugih lica niti pomagala da se kreće.

On je ispričao da je malaksalost u nogama osjetio sam prije četiri godine na fudbalskom igralištu.

Dragomir i Spasoje, kao ni njihov otac Milan i majka Đuka, ne gube nadu da će ozdraviti.

Sredstva od poljoprivrede, kojom se bave, nisu dovoljna za liječenje zbog čega im je, kažu, potrebna pomoć za nabavku lijekova za koje mjesečno daju oko 1.700 KM, kao i za odlaske na kontrole u zdravstvene ustanove u Srpskoj i izvan BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije