Društvo

Pomor ribe u rijeci Spreči

Pomor ribe u rijeci Spreči
Pomor ribe u rijeci Spreči

PETROVO – Članovi Sportskog ribolovnog društva "Spreča" iz Petrova prijavili su Policijskoj stanici u ovom mjestu pomor oko 15 vrsta ribe u rijeci Spreči.

Sekretar ovog društva Vojislav Lazić izjavio je Srni da je, obilazeći rijeku Spreču u nedjelju uočio da je voda potamnila i da je iz korita rijeke dopirao neugodan miris koji je podsjećao na benzol.

U ponedjeljak, 27. avgusta, meteorolozi su predvidjeli nevrijeme i kišu, koje je tog dana zahvatilo dio tuzlanskog industrijskog basena.

Lazić pretpostavlja da je nepoznati zagađivač ili više njih iskoristio kišu i za sada neutvrđenu količinu otrovne materije ispustio u vodotok.

On je naveo da je dosadašnje iskustvo pokazalo da otrovne materije iz pravca Lukavca ne nanose štetu biljnom i životinjskom svijetu u Spreči na dijelu od Lukavca do Duboštice, jer se otrov rastvara tek u donjem toku rijeke od Duboštice do Karanovca, u Republici Srpskoj, odnosno u opštini Petrovo, kojim gazduje Sportsko ribolovno društvo "Spreča".

U ovom društvu kažu da su 27. avgusta primijetili da je zbog najveće koncentracije otrova u rijeci uginulo oko 15 vrsta ribe, najviše klena, šarana, mrene, šljivara, manića, vretenca i drugih vrsta.

Uzorke vode i uginule ribe sportski ribolovci nisu uzeli, jer kažu da nisu imali odgovarajuću opremu i stručnjake za uzimanje uzoraka uginulih riba.

Međutim, uzorke uginule ribe uzeli su članovi Sportskog ribolovnog društva "Drijenča" iz Gračanice i predale nadležnoj instituciji u Tuzli, koja će utvrditi razloge pomora ribe u rijeci Spreči.

Posljednji zabilježeni pomor ribe desio se prije pet mjeseci, ali uprkos tadašnjim prijavama ništa nije preduzeto da se spriječi novo trovanje Spreče, koje se, navode ribolovci, ponavlja svakih pet mjeseci, posebno u vrijeme kiše.

Osim ribolovaca na ovu ekološku katastrofu nije reagovalo nijedno udruženje građana, niti nevladina organizacije iz opštine Petrovo i opština koje se nalaze u slivu rijeke Spreče.

Rijeka Spreča je nekada bila jedna od najčistijih rijeka u bivšoj  Jugoslaviji poznata po 47 vrsta ribe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije