Društvo

Na molitvištu ponovo postavljen krst, prethodna tri oskrnavljena

Na molitvištu ponovo postavljen krst, prethodna tri oskrnavljena
Foto: Srna | Ponovo postavljen krst, nakon što su prethodna tri oskrnavljena

LUKAVAC - Na molitvištu u srpskom naselju Gornja Brijesnica, na prostoru Lukavca u Federaciji BiH, danas je ponovo postavljen i osveštan krst, nakon što su prethodna tri oskravljena, a počionici nikad nisu pronađeni.

Predstavnik Zavičajnog udruženja mještana Gornje Brijesnice Lazo Tripunović rekao je Srni da molitvište za protjerane Srbe predstavlja mjesto ponovnog okupljanja i nade za povratak na nekadašnja ognjišta u naselju koje je prije rata imalo 570 Srba.

On je poručio da prethodni vandalizmi neće zaustaviti započetu obnovu kuća, te napomenuo da je tek poršlog novembra, prvi put nakon 29 godina, u srpskom zaoseku Matići postavljen krov na još devastiranoj kući Radomira i Jadranke Nedić, njihovim vlastitim sredstvima.

"Kuću je nakon njih obnovio i Miloš Kovačević, a pripremaju se i drugi", izjavio je Tripunović.

On je izrazio zadovljstvo što su današnjoj svečanosti prisustvovali i načelnik opštine Petrovo Ozren Petković i delegacija opštine Vukosavlje, kojima je zahvalio za dosadašnju pomoć.

Prema njegovim riječima, predstavnici grada Lukavca iako pozvani nisu prisustvovali današnjem događaju.

Krst na molitvištu osveštao je sveštenik puračićke parohije Jelenko Lazić.

Nekadašnji srpski mještani Gornje Brijesnice su 20. marta organizovali protest na molitvištu zbog oštećenja krsta, trećeg po redu, a tada su skup podržali načelnici opština Petrovo i Vukosavlje Ozren Petković i Borislav Rakić.

Tada je iskazano nezadovoljstvo zbog bezuspješnih dosadašnjih napora i apela federalnim institucijama da se na ovom području ograniči lovstvo i poboljša bezbjednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije