Društvo

Ponovo upaljen meteoalarm za veći dio BiH

Ponovo upaljen meteoalarm za veći dio BiH
Foto: Ilustracija | Ponovo upaljen meteoalarm za veći dio BiH
N.N.

BANJALUKA - Meteoalarm izdao je za danas narandžasto upozorenje zbog obilnih padavina i jakog do olujnog udara juga i grmljavine za područja Foče, Trebinja, Mostara, Sarajeva i Livna, kao i žuto upozorenje i za područje Banjaluke, Prijedora, Višegrada, Tuzle i Bihaća, zbog vjetra i grmljavine.

Za područje Foče izdato je narandžasto upozorenje zbog prognoziranih obilnih padavina i vrlo jakog jugozapadnog vjetara sa olujnim udarima i najjačim udarom vjetra većim od 65 kilometara na čas, te žuto upozorenje zbog čestih i lokalno jačih grmljavinskih nepogoda.

Narandžasto upozorenje za područje Trebinja izdato je zbog obilnih padavina i vrlo jakog jugozapadnog vjetara s olujnim udarima, s obzirom na to da se očekuju najjači udari vjetra od 40 do 65 kilometara na čas.

Za područje Mostara objavljeno je narandžasto upozorenje zbog očekivanih padavina između 60 i 90, a lokalno i iznad 100 litara po metru kvadratnom, te žuto upozorenje zbog grmljavine i udara juga između 40 i 60 kilometara na čas.

Narandžasto upozorenje izdato je i za područje Sarajeva zbog udara juga između 50 i 70 kilometara na čas, te žuto upozorenje zbog grmljavine i padavina lokalno između 20 i 30 litara po metru kvadratnom.

I za područje Livna izdato je narandžasto upozorenje, ali zbog padavina od 50 do 80 litara po metru kvadratnom i udara juga od 50 do 70 kilometara na čas i žuto upozorenje zbog pojave grmljavine.

Očekivana količina padavina u Hercegovini, na zapadu i jugozapadu je između 50 i 80, lokalno 100 litara po metru kvadratnom, a udari juga između 50 i 70, lokalno i 80 kilometara na čas.

Narandžasto upozorenje znači da je vrijeme opasno i da su prognozirane opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje, dok žuto upozorenje znači da vrijeme može biti opasno /potencijalno/ i da vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije