Društvo

Poplave: Kritično stanje, situacija u Banjaluci izuzetno teška

Poplave: Kritično stanje, situacija u Banjaluci izuzetno teška
Poplave: Kritično stanje, situacija u Banjaluci izuzetno teška

Situacija na poplavljenim područjima u BiH je teška i ulažu se ogromni napori da se pruži naophodna pomoć ugroženom stanovništvu.

U Doboji jutros nivo vode opada. Tamo zasjeda krizni štab. Zasjedanju prisustvuje i predsjednik RS Milorad Dodik. Vlada Srpske je u stalnom zasjedanju. Ministar Željko Kovačević nakon razgovora s direktorima preduzeća iz oblasti elektroprivrede održaće konferenciju za novinare. Na vanrednoj sjednici Vlade sačinjen je raspored posjeta ministara  Srpske poplavljenim područijima u Republici. Predsjednik Dodik izjavio je da nema potrebe da bude uvedeno vanredno stanje odbrane od poplava u cijeloj Srpskoj, jer ima opština koje nisu zahvaćene poplavama, kao što je slučaj u Hercegovini. Poručio je da su vlasti Srpske odgovorne i da će adekvatno reagovati, te istakao da je protekli dan u Srpskoj bio težak, da je obilovao padavinama koje su napravile ogromne štete.

Jutros situacija na području grada Banjaluka izuzetno je teška. Rijeka Vrbas izlila se na nekoliko lokacija. Poplavljena su naselja Lazarevo, Derviši, Kumsale, Karanovac, Trn. Voda je prelila stari i novi most u Trapistima. Odnijela je most u Česmi preko Vrbanje. Isto se dogodilo i s mostom u Priječanima, kao i s visećim mostom kod Vitaminke. Vrbas prijeti i gradskim mostovima, blizu je izlivanja na Rebrovačkom i Venecija mostu. I polovina mjesne zajednice Karanovac je blokirana. Voda prodire i u više stambene objekte. Putni pravac za Kneževo je obustavljen. Voda je odnijela i stari most u Karanovcu. Ekipe Civillne zaštite i vatrogasaca tokom noći su obavljale evakuacije. Protok vode kroz HE Bočac je izuzetno veliki. Prema riječima Nedeljka Kesića, direktora HE, na kompenzacijskom jezeru hidrocentrale zaustavljeno je 55 milona kubika vode. Protok Vrbasa je 783 kubika. Prema Banjaluci se ispušta više vode nego 2010. godine.

Dotok raste, a dio puta u blizini centrale je potopoljen. Brana je stabilna, bezbjedna i nema razloga za paniku.

U Čelincu dramatično. Gotovo cijela opština je pod vodom. Putne komunikacije u potpunosti su u prekidu. U centru grada voda je ušla u stambene objekt,a u  velikom dijelu opštine nema struje. Gradski most od sinoć je preplavljen, a nivo Vrbanje i Jošavke i dalje raste. Pozvali su u pomoć i ronilački klub "Buk" jer je nekoliko kuća u potpunoj blokadi i neophodna je evakuacija porodica, a naročito porodica s djecom.

Uprkos nadljudskim naporima, rijeka Drina nije zaustavljena, ni preusmjerena na ustavi kod Orlovog polja i u Bijeljini se ponavlja katastrofalna poplava iz 2010. godine. Snagom tri Drine - s protokom od 3.000 kubnih metara u sekundu, voda se razlila preko naselja Amajlije i Popovi. Poplavljeno je 25 sela . Kanal Dašnica, koji protiče kroz grad propustio je na dva mjesta u blizini zgrade CJB, gdje je stanovništvo vrećama pijeska tokom noći sprečavalo širenje vode ka centru grada. Očekuje se dolazak šest petočlanih ekipa rafting klubova "Tara-Drina" iz Foče sa džipovima i čamcima koji će s pripadnicima Civilne zaštite raditi na spasavanju stanovništva i imovine ugrožene poplavama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije