Društvo

Poplave sijale veći strah i od korone

Poplave sijale veći strah i od korone
Foto: N.N. | Poplave sijale veći strah i od korone

DOBOJ, PRIJEDOR - Stravične poplave se ne mogu zaboraviti niti se strah od vodene stihije može uporediti sa nečim drugim, pa ni s ovim virusom korona, poručile su Dobojlije, koje su prije šest godina strahovale za svoje i živote najmilijih.

Vodena neman odnijela je u Doboju 11 života, među njima je i Rado Čupeljić, a njegova kćerka Nevenka Ubiparipović prisjetila se, u izjavi za "Nezavisne", kobnog dana kada je ostala i bez oca i bez krova nad glavom.

"Ja sam otišla u Modriču po penziju, eto tako je htjelo. U jednu ruku - tata je mene spasio, on me poslao po penziju. Ja odem i nisam se mogla vratiti. Nema koga nisam zvala, policiju, vatrogasce, zvala drugarice. Rekli su da se stanu ne može prići ni čamcem, tako da ga niko nije mogao spasiti. Stan je bio u prizemlju, zaključan, tako da sam sve izgubila", ispričala je Ubiparipovićeva.

Dobojiliju Vojislava Popovića je pranje ulica šmrkovima tokom pandemije podsjetilo na sanaciju nakon poplava.

"Veći je strah bio kada je voda nadirala jer nisam znao gdje ću. Unuci su bili mali, ne znam kuda ću, izaći ne mogu, na sprat gore ne znam dokle će me dokačiti. Nisam bio poplavljen, ali malo je falilo, šest stepenica", kaže Popović.

I Zdravko Tešnjak takođe kaže da se poplave ne mogu zaboraviti, te da je on ta katastrofalna dešavanja loše podnio.

"Imam dvije komšinice koje su doživjele poplavu i 1965. Nikada je nisu zaboravile i kažu da je za trećinu bila slabija nego ova 2014. One je još pamte, pa možete zamisliti nas. Ja sam to užasno loše podnio. Gledao sam, voda je nosila kiosk u kojem smo kupovali hljeb, odnijela ga je na ulaz u Gradsku upravu", prisjetio se Tešnjak.

On je dodao da se poplava, po njegovom mišljenju, ipak ne može uporediti s virusom.

"Ne može se nikada, sestro, zaboraviti poplava jer uvijek je bilo nekih slučajeva koje nikada ne možeš preboljeti. I prije je bilo zaraznih bolesti i gripa i upala pluća, ali tu je to negdje. Poplave se ne mogu zaboraviti", kaže Dobojka Nada Vukosavljević u razgovoru s našom novinarkom.

Povodom obilježavanja šeste godišnjice poplava predstavnici dobojske Gradske uprave položili su vijence na spomen-ploču, koja je podignuta u znak sjećanja na stradale, a tačno u podne na poplavu je građane podsjetio i zvuk sirene, koja se 15. maja 2014. oglasila u 8.10 ujutru iz Vatrogasnog doma.  U Gradskoj upravi smatraju da se Doboj oporavio od poplava, a rađeno je, kažu, i na zaštiti grada.

"Djelomično je saniran potok Liješanj, privremeno je podignut nivo puta betonskim barijerama, a pristupilo se ujedno i izradi generalnog projekta uređenja korita rijeke Bosne da bi se preduprijedile eventualno buduće takve katastrofe. Projekat je urađen, procijenjena vrijednost svih radova uređenja korita Bosne od ušća rijeke Usore do Japanskog mosta je oko 25 miliona KM", izjavio je Vlado Blagojević, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Najviši zabilježeni nivo rijeke Bosne u urbanom dijelu Doboja bio je 7,24 metra.

Maj 2014. godine ni Prijedorčani dugo neće zaboraviti, baš kao ni 2019. godinu, kada su takođe imali velike poplave. Nakon ovih nedaća koje su ih snašle, ostalo je još mnogo posla na saniranju štete i zaštiti.

"Otvorena su dva pitanja - jedno koje se odnose na štetu, a drugo na potencijalne dalje poplave. Što se štete tiče, mi smo dobrim dijelom, u saradnji s međunarodnim organizacijama, UNDP-om, donatorima, dosta toga sanirali i život se nastavio dalje, i poslije poplava 2014. te ovih 2019", rekao je za "Nezavisne novine" Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Kako dodaje, ostao je još veliki broj projekata koje je potrebno realizovati da bi Prijedor bio siguran grad, kao i drugi. U 2014. godini je, prisjeća se, u Prijedoru potopljeno oko 5.000 objekata. Poplave su ih zadesile i pet godina kasnije, a onda nova nedaća dolazi ovog proljeća - virus korona.

"Po prirodi sam optimista, bez obzira na sve ove vanredne situacije odnosno katastrofe", naveo je Đaković, dodajući da je danas jako bitno da poštujemo mjere nadležnih, ali i da se okrenemo ekonomiji, te razmišljamo kako da ponovo dignemo privredu, kako bi se život nastavio u koliko-toliko normalnijim uslovima.

 

I građanima USK, baš kada su pomislili da su se napokon oporavili od posljedica poplava, pandemija virusa korona je paralizovala normalne životne tokove i iznova mnoge ojadila.

 Tokom majskih poplava  ekonomska šteta pogodila je brojne privrednike, a većina njih smatra kako bi posljedice nastale sada zbog pandemije i brojnih restriktivnih mjera koje su pratile vanredno stanje mogle biti višestruko veće.

"Taman kada čovjek pomisli da je uspostavio neki normalan životni ritam, nađe se nešto što te potpuno izbaci iz kolosijeka. Evo sad prvo strahuješ od bolesti, a potom misliš kako održati golu egzistenciju, plaćati račune i kupovati hranu. Ne znam koliki smo to grijeh napravili kada nam se sve ovo dešava", kaže Sanjanin Elvedin Sarić.

Na sjednici Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dato je pozitivno mišljenje i predloženo Domu davanje saglasnosti za ratifikaciju ugovora o finansiranju između BiH i Republike Srpske i Evropske investicione banke - Mjere zaštite od poplava Republike Srpske.

Pozitivno mišljenje dato je i na ugovor o finansiranju (Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj dva) između BiH i Republike Srpske i Evropske investicione banke, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije