Društvo

Stomatolozi diskriminisani, jedini nemaju ugovor sa FZO

Stomatolozi diskriminisani, jedini nemaju ugovor sa FZO
Foto: N.N. | Popravak zuba ne može na knjižicu kod privatnika

BANJALUKA - Privatne stomatološke ambulante u RS još nemaju potpisan sporazum sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS (FZO RS), čime bi se omogućilo liječenje pacijenata u privatnim ordinacijama uz zdravstvenu knjižicu.

Stomatolozi smatraju da su na ovaj način, u poređenju sa svim drugim privatnim zdravstvenim ustanovama koje imaju potpisan ugovor sa FZO RS, diskriminisani, te da će pokušati još jednom pokrenuti inicijativu prema FZO RS.

Siniša Kovačević, predsjednik Udruženja stomatologa RS, rekao je da je pitanje sporazuma između FZO RS i privatnih stomatoloških ambulanti otvoreno već 10 godina, te da jasnog i zvaničnog odgovora od Fonda nemaju.

"Kroz neformalne razgovore smo mogli zaključiti da je procjena nadležnih institucija da ne raspolažu dovoljnim sredstvima koja su potrebna za realizaciju sporazuma", kazao je Kovačević.

Istakao je da inicijativa i želja stomatologa da se ovaj sporazum potpiše svakako postoji.

"Nama je suštinski najspornija činjenica da je od svih zdravstvenih ustanova jedino privatnim stomatološkim ambulantama onemogućen ovakav način poslovanja", rekao je Kovačević.

Dodao je da se privatni stomatolozi zbog ovoga osjećaju diskriminisano, ali da se ovim diskriminišu i pacijenti.

"Ako bi došlo do potpisivanja sporazuma i ako bi se on adekvatno ostvarivao u praksi, pacijent bi mogao birati pod istim uslovima i državnu i privatnu ambulantu", objasnio je Kovačević.

Dodao je da bi privatne stomatološke ambulante tada imale ravnopravan status kao i sve ostale zdravstvene ustanove.

Saša Dabić, predsjednik Komore doktora stomatologije RS, kazao je da su privatne stomatološke ambulante na ovaj način zakonski diskriminisane.

"Zakonom o zdravstvenoj zaštiti RS propisano je da su sve privatne javne zdravstvene ustanove jednake pred zakonom. Ponovo ćemo pokrenuti inicijativu prema Fondu", rekao je Dabić.

Dodao je da su zbog ovoga na najvećem gubitku pacijenti, te da, iako neće sve privatne stomatološke ambulante imati korist od potpisivanja ovog ugovora, ipak im treba dati i ovu mogućnost.

"U Crnoj Gori i Hrvatskoj komore stomatologa imaju potpisan ugovor sa fondovima zdravstvenog osiguranja ovih zemalja, čime se daje mogućnost izbora stomatolozima da potpišu ovaj ugovor", objasnio je Dabić.

Dodao je da bi se potpisivanjem ovog ugovora s jedne strane pružila mogućnost pregleda kod specijalista stomatologa u onim dijelovima RS gdje nedostaje ovih doktora, a s druge strane na primjer u Banjaluci bi se smanjili redovi u javnim stomatološkim ustanovama.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS su potvrdili da nemaju potpisan ugovor sa privatnim stomatološkim ambulantama.

"Fond zdravstvenog osiguranja RS ima potpisan ugovor sa javnim stomatološkim ambulantama u okviru kojih se pružaju stomatološke usluge", rekli su u FZO RS.

U domovima zdravlja su istakli da nude sve opšte i specijalističke stomatološke usluge, te da se hitni i bolni slučajevi primaju bez čekanja.

Tako u Domu zdravlja Banjaluka kažu da pacijenti, pored drugih opštih i specijalističkih usluga, mogu da rade i sve vrste protetskih nadoknada, uključujući i fiksne protetske nadoknade, mostove i krunice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije