Društvo

Popunjeni smještajni kapaciteti u RS: Proslava Nove godine magnet za turiste

Popunjeni smještajni kapaciteti u RS: Proslava Nove godine magnet za turiste
Foto: Ilustracija | Popunjeni smještajni kapaciteti u RS: Proslava Nove godine magnet za turiste

BANJALUKA, TREBINJE - Od najluđe novogodišnje noći dijele nas dvije sedmice, a mnogi građani RS su već rezervisali svoja mjesta u restoranima i kafićima, za što su u prosjeku morali izdvojiti od 10 do 100 KM, a u turističkim organizacijama kažu da su kapaciteti skoro popunjeni i u nekim mjestima se već traži krevet više.

Nada Jovanović, direktorica Turističke organizacije RS (TORS), rekla je da u cijeloj RS vlada praznična atmosfera, te da se očekuje veći broj turista.

"Srećom, u posljednjih godinu dana su povećani smještajni kapaciteti, posebno u Banjaluci i Trebinju. U Banjaluci ove godine ima oko 3.000 kreveta, dok je prošle godine bilo oko 1.800", rekla je Jovanovićeva.

Dodala je da se kao i prethodnih godina najveći broj turista očekuje iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, ali i iz Austrije, Italije i Njemačke.

"Na našoj Facebook stranici svakodnevno objavljujemo informacije u vezi s dočekom Nove godine u RS, da se građani mogu pravovremeno informisati", kazala je Jovanovićeva.

U Turističkoj organizaciji Banjaluke (TOBL) su rekli da je ove godine više od 95 odsto smještajnih kapaciteta popunjeno, te da se cijene rezervacija mjesta za doček Nove godine u kafićima i restoranima kreću od 25 do 100 KM.

"U pojedinim kafićima je ulaz slobodan, ali gostima nije osigurano mjesto, dok se cijena proslave Nove godine najčešće kreće oko 40 KM za žene, a 50 KM za muškarce", rekli su u TOBL.

Dodaju da građani mogu da uživaju i u zimskoj manifestaciji "Zimska varoš" na Trgu Krajine, te da će sigurno mnogi u novu godinu ući uz trodnevne koncerte regionalnih muzičkih zvijezda.

Za Banjalučane i turiste 30. januara na Trgu Krajine nastupiće Marija Šerifović, u najluđu noć će ih uvesti Jelena Tomašević i "Crvena jabuka", a 1. januara 2020. koncert će imati Aleksandra Prijović.

U Turističkoj organizaciji Trebinja rekli su da je popunjenost kapaciteta za doček Nove godine trenutno 86 odsto.

"Prosječna cijena dočeka u restoranima i hotelima kreće se oko 60 KM i u tu cijenu su uključeni večera i piće. Trebinje u tom periodu privlači veliki broj turista, te se i ove godine očekuje velika popunjenost kapaciteta", rekli su u TO Trebinje.

Oni koji najluđu noć u godini proslavljaju u Doboju moraće izdvojiti od 10 do 90 KM, u zavisnosti od toga da li žele slaviti u kafiću ili restoranu.

"Cijene se kreću od 10 do 20 KM u kafićima i odnose se na rezervaciju stola, a od 60 do 90 KM u restoranima s uključenom večerom i pićem", rekli su u Turističkoj organizaciji Doboj.

Ističu da je interesovanje za proslavu u ovom gradu veliko te da su neki restorani već rasprodali sva mjesta, a ove godine prvi put u organizaciji Gradske uprave biće organizovana i zimska manifestacija u gradskom parku "Zimska čarolija Doboj", koja će trajati od 15. decembra 2019. do 15. januara 2020. godine.

Cijene dočeka Nove godine u restoranima i kafićima u Bijeljini se kreću od 50 do 90 KM.

"U etno-selu 'Stanišići' doček se organizuje u 'Konobi' i u svečanom salonu 'Moskva', a cijena je 80 KM, dok je u 'Semberskom salašu' nešto jeftinije i iznosi 60 KM, a u restoranu 'Pet jezera' cijena je 80 KM", kazali su u Turističkoj organizaciji ovog grada.

Dodaju da su u svim ovim ugostiteljskim objektima u cijenu uračunati večera i jedno piće, dok je u hotelu "Drina" cijena nešto veća i iznosi 90 KM, ali su uračunati večera i neograničeno piće.

U Prijedoru se iščekuje navala turista, posebno onih iz dijaspore, koji će novogodišnje praznike provesti s porodicom u rodnom gradu.

"Svi kafići i restorani u gradu organizuju doček Nove godine, te se za svakoga može pronaći nešto, a cijene rezervacije mjesta se kreću od 30 do 100 KM", rekli su u Turističkoj organizaciji Prijedora.

Dodaju da Gradska uprava organizuje "Prijedorsku zimu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije