Društvo

Pratite nas na Google news

Pored Crkvine niču hotel, pozorište...

Pored Crkvine niču hotel, pozorište...
Pored Crkvine niču hotel, pozorište...
V. Duka

TREBINJE - Iguman manastira Tvrdoš, otac Sava, dodijelio je na Crkvini diplome i novčane nagrade pobjednicima konkursa za najbolje urbanističko-arhitektonsko rješenje revitalizacije kompleksa Hercegovačke Gračanice.

Njima je predviđeno uvođenje novih sadržaja poput hotela, pozorišta, biblioteke, uz očuvanje sakralnosti ovog mjesta.

Prva nagrada od 9.000 maraka dodijeljena je mladom trebinjskom arhitekti Vladimiru Parežaninu, koji je bio na čelu tima Hercegovaca, druga nagrada od 5.000 KM uručena je autorskom timu "Arko projekt" iz Beograda na čelu s profesorom Predragom Arsićem, dok su treće mjesto sa po 3.000 KM podijelili  autorski timovi Sandra Samardžić i Bojan Pejiči, tim "59" i tim "Meritum".

"Svi radovi su bili dobri, s vrlo interesantnim, različitim i smelim rešenjima, gde su se jedni više oslanjali na tradiciju, drugi na neke nove svremene tendencije, tako da žiriju nije bilo lako izdvojiti ovih pet radova", rekao je profesor Vladan Đokić, predsjednik žirija i dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

On je pojasnio da su svi nagrađeni radovi ponudili nove sadržaje, koji će se uklopiti u ambijent Crkvine, a da pri tom postojeći objekti, prije svega crkva, parohijski dom i ostali objekti i dalje ostaju istaknuti kao dominantna zdanja, dok će i vizura iz grada ka Hercegovačkoj Gračanici ostati istaknuta i prepoznatljiva za ovaj dio Trebinja.

Parežanin, predstavnik prvonagrađenog tima, kaže da su kreativnost i energiju za svoj rad crpili iz samih hercegovačkih zdanja  i svetinja, koje su nepresušni izvori inspiracije, a u samom su projektu nastojali sačuvati cjelinu bogoslužbenog prostora i dodati mu nove turističke sadržaje, ali i biblioteku, pozorište, hotel.

Dodaje da su uspjeli napraviti jednu vrstu poštovanja vremena i prostora, kao i načina korštenja ove lokacije, gdje će i bogoslužbena zajednica imati svoj mir, a posjetioci će, pak, imati svoju cjelinu.

Budući da je rješenje mladog tima usklađeno i s lokalnim materijalom, a neće nedostajati ni radna snaga, ono što do konkretne realizacije projekta preostaje jesu investitori, a oni će se, kako je rečeno, pronalaziti kroz različita interesovanja za pojedine segmente projekta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije