Društvo

Porodica Konjić iz Zenice uzgaja biljku 40 puta slađu od šećera

Porodica Konjić iz Zenice uzgaja biljku 40 puta slađu od šećera
Foto: N.N. | Porodica Konjić iz Zenice uzgaja biljku 40 puta slađu od šećera

ZENICA - Edina Konjić iz Zenice i njena porodica imaju mali kućni obrt "Eko Etna" i proizvodi od voća i povrća, ljekovito i začinsko bilje dio su palete njihovih proizvoda.

Biljke i čajeve beru na Vlašiću i na Neretvi, a pekmeze i ostale proizvode rade od voća i povrća iz Koraja, jer je Edinin muž porijeklom iz tog kraja.

Konjići su otišli korak dalje i jedini u BiH počeli proizvoditi steviju, biljku koja je zamjena za šećer, od kojeg je 40 puta slađa. Pomiješali su je i sa čajevima, a napravili su i tečnu steviju.

"Uzgajamo je već devet godina. Znali smo imati po 800 sadnica. To je odlična biljka. Slađa je od šećera, zamjenjuje ga, a ne škodi. Pomaže dijabetičarima, stimuliše gušteraču i tjera je na rad i čisti krvne sudove. Ljudi koji su završili hemioterapije ili poslije operacije, djeca sa ešerihijom steviju smiju koristiti. Ne izaziva žgaravicu, pomaže u odvikavanju od pušenja i u mnogim je dijetima jer ima nula kalorija", pojasnila je Edina ljekovita svojstva stevije.

Dodaje da biljku sami proizvode tako što svake godine ostave nekoliko sadnica da procvjeta i ostavi sjeme. U proljeće prave rasad pa ga prodaju po tri KM i šalju poštom u cijelu BiH.

Stevija se može miješati i pakovati sa čajevima, nastavlja Edina. Ona je odlučila da ovu biljku pomiješa sa ostalim čajevima koje je ubrala i tako stevijom zasladila nanu, kamilicu, majčinu dušicu, zovu i brusnicu.

"Nana sa stevijom je 2017. godine dobila Zlatnu medalju na ZEPS-u i ponosni smo na to. Mislim da smo jedini u regiji koji imaju takve čajeve", kaže Edina i pojašnjava da je stevija jedina biljka koja se suši na suncu i može podnijeti i 200 stepeni Celzijusa, a neće izgubiti ljekovitost.

Ove godine Konjići su odlučili napraviti i tečnu steviju. Kap tečnosti dodaje se u kafu, čaj, običnu vodu i to ubija želju za slatkim. Svi proizvodi obrta "Eko Etna"  ispitani su i certificirani.

"Od ovog se može imati solidna plata.  Teško je naći radnike. Zasad radimo muž, djeca i ja. Ponekad kada imamo veće branje potražimo nekoga. Korona nas je unazadila. Malo smo i preko interneta prodavali", ističe ova žena i naglašava da je steviju malo teže prodati preko interneta jer je potrebna degustacija uživo i objašnjenje koliko je stevija korisna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije