Društvo

Pratite nas na Google news

Porodicama trojki po 2.100 KM

Porodicama trojki po 2.100 KM
Foto: Velibor Tripić | Porodicama trojki po 2.100 KM
Dajana Miljić

BANJALUKA - U okviru Nedjelje djeteta danas je organizovan prijem za porodice Jerkić i Vidović, koje su u protekloj godini dobile trojke, a presrećni roditelji kažu da su im bebe najveća radost i uspjeh.

U protekloj godini tri porodice u RS su dobile trojke, pomenute dvije iz Banjaluke i jedna iz Višegrada, a svima je podijeljena novčana podrška od po 2.100 KM (svako dijete po 700 maraka).

Maja i Mladen Jerkić, roditelji dječaka Veljka i Mihajla i kćerkice Emilije, ističu da su njihove bebe stare četiri mjeseca i da su dobre i zdrave.

"Već smo se nekako uhodali da svi zajedno spavaju, da ih hranimo, mi smo zadovoljni", kaže majka Maja.

Prema njenim riječima, budući da su začeti prirodnim putem, na počeku su i oni i okolina bili šokirani saznanjem da će dobiti trojke, ali kasnije su bili presrećni.

Govoreći o troškovima, istakla je da je danas teško i s jednim djetetom, ali da se snalaze i da su zadovoljni.

Vanja Vidović, majka jednogodišnjih trojki Milana, Marka i Marije, koji zbog prehlade nisu mogli da prisustvuju prijemu, rekla je da se nada da će u budućnosti biti više porodica s trojkama. Na pitanje kako se snalaze, rekla je da nije lako biti roditelj, a pogotovo ne troje djece.

"Moje trojke već hodaju, idu u jaslice", kazala je Vanja.

Nedeljko Jović, direktor Javnog fonda za dječju zaštitu RS, i Branka Sladojević, pomoćnica ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, uručili su novčana sredstva u iznosu od 2.100 KM porodicama trojki.

"Nedjelja djeteta se obilježava u prvoj sedmici oktobra, ove godini pod sloganom 'Vjerujem u sebe', a Javni fond za dječju zaštitu RS dao je aktivno učešće u oblježavanju, tako da smo danas organizovali druženje s trojka iz Banjaluka", kazao je juče Jović.

Prema njegovim riječima, Fond je ove godine napravio iskorak jer je finansijski stabilan, za razliku od prethodnih godina, i isplatio je u septembru dupli dječji dodatak za svu djecu koja ga koriste, a kojih je u RS 18.777, za šta je izdvojeno 1.084.496 KM. Jović je podsjetio da se dječji dodatak redovno isplaćuje početkom svakog mjeseca za prethodni mjesec u iznosu od 35 KM, 70 KM i 90 KM, u zavisnosti od kategorije.

Sladojevićeva je rekla da javne ustanove i roditelji treba da podstiču samopouzdanje kod djeteta, naročito u školama.

"Vlada RS ove godine donijela je odluku o duplom dječjem dodatku u septembru, kako bismo na taj način obilježili Nedjelju djeteta, a ovim je Vlada RS željela da krajnji korisnici, oni koji primaju prava i usluge u dječjoj i socijalnoj zaštiti, dobiju materijalnu podršku ili na neki način socijalnu uslugu", istakla je Sladojevićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije