Društvo

Porodilja iz Tuzle preminula od sepse

Porodilja iz Tuzle preminula od sepse
Foto: Ilustracija | Porodilja iz Tuzle preminula uslijed septičnog šoka

TUZLA - Belma Isić (20) iz Srebrenika umrla je od posljedica sepse u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla, pokazao je nalaz obdukcije koji je u petak objelodanilo Kantonalno tužilaštvo Tuzla.

Menadžment UKC-a čeka nalaze istrage da bi se razmotrila mogućnost sankcija i suspenzije odgovornih u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U nalazu i mišljenju vještaka obducenta o uzroku smrti dvadesetogodišnje porodilje koja je preminula 9. marta na Klinici za ginekologiju i akušerstvo  u UKC Tuzla  navedeno je da je smrt nastupila usljed septičnog šoka, a koji je, najvjerovatnije, posljedica infekcije piogenim streptokokom grupe A. Tužilaštvo je odmah na osnovu izjave muža preminule formiralo predmet, te je u saradnji sa MUP-om TK izuzeta sva medicinska dokumentacija koja se odnosi na preminulu.

"Uradit ćemo jednu detaljnu i opsežnu istragu i sva moguća vještačenja koja budu potrebna, saslušanje osoba, pribaviti svu medicinsku dokumentaciju kako bi se utvrdile okolnosti postoji li odgovornost nekoga za smrt ove mlade djevojke",  rekao je Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

Menadžment UKC Tuzla najavio je promjene, ali još nema suspenzija i sankcija.

"Priča o Ginekologiji se mora završiti. Ako treba da krenemo od nule, krenut ćemo od nule. Ali napravit ćemo sigurnu kliniku na koju ćemo biti ponosni. Nije niko suspendovan. Ja takve odluke ne mogu donositi bez izvještaja tima koji je formiran i bez pravnih savjeta. Naprasno suspendovanje ljudi nije moguće", rekao je Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

Ministarstvo zdravstva i Skupština TK pozvali su sve one koji su imali neugodna iskustva da dođu u te institucije i ispričaju svoj slučaj te donesu dokumentaciju. Neugodna iskustva na ovom odjelu imala je i Džemka Karača Osmanović.

Prvi porod je protekao bez problema, ali kada je trebalo drugo dijete da rodi, morala je na konzilij za carski. Kaže da je čekala pred vratima dok su se unutra doktori svađali, a posebno jedna doktorica koja je bila ljuta što je morala doći na konzilij uopšte.

"Nepristojno se ponašala i galamila. Govorila mi je: Hoćeš carski rez? Pa evo ti, evo ti dotične doktorice, dogovori s njom carski. Daš joj kovertu i dođeš u noćnu smjenu jer ona radi carske. Hoćeš carski? Idi privatno na carski", ispričala je ona i dodala da je dotična doktorica na kraju pocijepala njen nalaz.

Kako kaže, nije je tužila. 

"U stanju stresa koji sam doživjela, kakav nisam za cijelu trudnoću, nisam je tužila, jer mi nije bilo do toga. Možda sam pogriješila. Imala sam i pravo na privatnu tužbu jer mi je pocijepala nalaz. Ali s druge strane, nemate povjerenja u sistem. Da li bi meni njene kolege i koleginice svjedočile da je pocijepala nalaz", pita se ova građanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije