Društvo

Pratite nas na Google news

"Poskupljenje vozačkih ispita ne bi doprinijelo kvalitetu obuke"

"Poskupljenje vozačkih ispita ne bi doprinijelo kvalitetu obuke"
Foto: NN Arhiva | "Poskupljenje vozačkih ispita ne bi doprinijelo kvalitetu obuke"
Marija Gajić

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture RS nije podržalo prijedlog za poskupljenje vozačkih ispita jer smatramo da to ne bi značajno doprinijelo kvalitetu obuke, rekla je Mira Bera, rukovodilac u Zavodu za obrazovanje odraslih RS, komentarišući najavljeno poskupljenje vozačkih ispita.

Dodala je da oni u ovom trenutku ne znaju da li će do povećanja cijena vozačkih ispita doći, ali da će, ako se to desi, o tome razgovarati.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS i vlasnik auto-škole u Banjaluci, rekao je da smatra da bi se, ako vozački ispit poskupi, u prvoj godini primjene te sporne odluke broj kandidata sigurno smanjio za 50 odsto.

"U RS bi se od 213 auto-škola sigurno ugasilo 100 onih koje zapošljavaju dva i više radnika. Došlo bi do ogromnog poremećaja kada su u pitanju trasnportne firme, jer i sada imamo problem s manjkom vozača", rekao je Jaćimović.

Dodao je da je mnogo elemenata koji pokazuju da povećanje cijene nije garant da može doći i do kvaliteta.

U Ministarstvu komunikacija i transporta BiH ranije su rekli da su pripremili Prednacrt odluke o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače i isti uputilo na mišljenje nadležnim organima za obrazovanje.

Prema riječima predstavnika nekih auto-škola, za polaganje vozačke dozvole za B kategoriju kandidati u BiH mogli bi, ako do poskupljenja dođe, izdvajati oko 1.500 KM.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije