Društvo

Poslije drugog razreda srednje ipak izabrali plavu uniformu

Poslije drugog razreda srednje ipak izabrali plavu uniformu
Foto: Dražan Pozderović | Poslije drugog razreda srednje ipak izabrali plavu uniformu

DOBOJ - Odlični i vrlodobri đaci, pet iz Saobraćajne i elektro škole, tri iz Ekonomske i jedan učenik iz Tehničke škole odlučili su da nakon završena dva razreda obuku plavu uniformu te od septembra pohađaju treći razred u Srednjoj školi unutrašnjih poslova u Banjaluci.

Četiri mladića i jedna djevojka odlučili su da prekinu školovanje za tehničare drumskog i željezničkog saobraćaja, vozača motornih vozila te tehničara računarstva i programiranja i svoje obrazovanje nastave u Banjaluci.

"Nismo bili iznenađeni upravo zato što iz naših obrazovnih profila, kada završe školovanje u našoj školi, jedan dobar dio tih učenika ode u MUP i završe obuku, i rade kao pripadnici MUP-a, tako da nam to nije bilo nikakvo iznenađenje... Oni su imali odličan i vrlodobar uspjeh. Nama je drago što će takvi učenici, koji su bili odgovorni na nastavi, biti pripadnici MUP-a i drago nam je da je takav kalibar i otišao, jer će oni svojim radom pokazati svoj kvalitet, a naravno, radi bezbjednosti svih nas bolje je da takav učenik ode u MUP. Jeste nam žao, naravno, ipak su oni proveli kod nas dvije godine, ali s druge strane, znamo da ih čeka sigurno zaposlenje, jer je deficit tog kadra", kazao je Miroslav Topalović, direktor Saobraćajne i elektro škole.

Dobojskim ulicama jednog dana će patrolirati dva nesuđena bankarska tehničara i jedan poslovno-informatički tehničar, koji su riješili da je uniforma ipak njihov životni poziv.

"Iskreno, nisam iznenađena. Recimo, ta dva momka su i sportisti, vjerovatno su djeca imala neki afinitete i ranije, ali nisu imala mogućnost, nije bilo škole. A djevojčica, e to je baš bio faktor iznenađenja, jeste, ona zaista jeste... Mada, dosta djevojaka vidim da radi u policiji, radi sa srednjom stručnom spremom. Naravno, rade i na mnogo ozbiljnijim pozicijama kao inspektori, tako da joj zaista želim sreću. Od nje nisam očekivala, ona, recimo, nije u ovoj grupi u kojoj su sportisti u pitanju, ali spremna je psihofizički i mislim da je apsolutno dobar odabir od strane te komisije koja je tamo vršila selekciju djece", smatra Tijana Vasiljević Stokić, direktorka Ekonomske škole.

Dragan Dostanić, direktor Tehničke škole, priča da su iz ove obrazovne ustanove konkurisala tri učenika u Srednju školu unutrašnjih poslova, a primljen je jedan odličan učenik.

"Njegov prosjek u prvom i drugom razredu bio 4,83. Kada već pričamo, svakom od nas direktora i profesora je žao kada učenici napuštaju školu, međutim ovdje je situacija obrnuta, nama je drago da su naši učenici bili zainteresovani da rade u MUP-u, a takođe nam je drago što se radi o odličnim učenicima. Naši đaci su bili na prezentaciji, međutim moramo biti svjesni činjenice da Tehnička škola obrazuje kadrove mašinskog i građevinskog smjera, što nije bilo srodno da bismo očekivali da će biti velika zainteresovanost", kazao je Dostanić.

Slobodan Radinković, načelnik Policijske uprave Doboj, izjavio je da je ukupno 31 polaznik sa područja lokalnih zajednica koje pokriva ova uprava na školovanju u Srednjoj školi unutrašnjih poslova.

"Mi bismo najviše voljeli da je 200 naših polaznika sa područja Policijske uprave Doboj, jer smo u ranijem periodu imali prirodni odliv kadrova zbog penzionisanja, a imali smo tu lošu popunjenost. Međutim, vi znate da i kod upisa u Srednju školu unutrašnjih poslova i kod upisa na Policijsku akademiju postoje kriterijumi i što se tiče uspjeha u prethodnom školovanju, psihofizičkih, motoričkih sposobnosti, tako da jednostavno ne možemo mi birati koji će kandidati biti primljeni... A što se tiče samih srednjoškolaca, evo, ja lično znam da su im tamo u Banjaluci fenomenalni uslovi i što se tiče smještaja, ishrane, opreme i svega ostalog. Isto tako, u Upravi za policijsku obuku rade stručni kadrovi. Evo, i ja sam, jeste da je to bilo davno, isto tako završio redovno Srednju školu unutrašnjih poslova u Banjaluci, 1995. počeo raditi, kada su uslovi bili daleko, daleko lošiji nego sada. Ali, Bože moj, evo nas, živi, zdravi i dan-danas radimo. Tako da očekujemo i nekog od njih da bude danas-sutra načelnik ili nešto drugo", izjavio je Radinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije