Društvo

Poslije vrelog aprila, maj s grmljavinom

Poslije vrelog aprila, maj s grmljavinom
Foto: N.N. | Poslije vrelog aprila, maj s grmljavinom

BANJALUKA - Dok je april ove godine oborio rekorde što se tiče toplote, za početak maja je uključen žuti meteoalarm, koji i ovaj vikend upozorava na vremenske neprilike.

Naime, Meteoalarm.eu je za BiH uključio za naredna tri dana žuto upozorenje, što znači da je vrijeme potencijalno opasno.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda kažu da narednih deset dana očekuju nestabilno vrijeme širom BiH, koje će biti praćeno pljuskovima u poslijepodnevnim satima, s tim da će temperature biti ipak prave proljećne.

"U narednom periodu se očekuje dosta kiše, koja bi mogla izazvati nedaće u gradovima BiH. Postoji vjerovatnoća da odvodi ne prime veliku količinu vode, koja može pasti u kratkom periodu", pojašnjavaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Milica Đorđević, dežurni meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS, ističe da se narednih dana očekuje nestabilno vrijeme.

"Imaćemo česte pljuskove s grmljavinom i povremeno će biti jakih padavina, a ponegdje će se javljati i grad", kazala je Đorđevićeva.

Kako je dodala, iako su najavljene veće količne padavina, ne očekuju da dođe do naglog porasta nivoa rijeka.

Najavljene padavine u narednim danima pogodovaće poljoprivrednim usjevima, dok za voćare predstavljaju rizik od raznih bakterija koje im mogu donijeti, te kvalitetnim tretmanima treba zaštititi voćke prije i poslije padavina.

Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza udruženja pčelara RS, kazao je da će najavljene padavine dobro doći u južnim dijelovima RS jer je velika suša.

"Međutim, sada je u jeku bagremova pčelinja paša pa ako zahladi i padavine potraju duže uticaće na smanjen unos od bagrema", kazao je Maksimović.

Kada je u pitanju protekli april, Đorđevićeva je navela da je taj mjesec u cijelom regionu bio veoma topao i u većini predjela najtopliji od kada se vrše mjerenja.

"Ovaj april je imao srednju temperaturu koja odgovara maju", kaže ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije