Društvo

Postignut dogovor Vlade FBiH i sindikata policije; Protesta neće biti

Postignut dogovor Vlade FBiH i sindikata policije; Protesta neće biti
Foto: N.N. | Postignut dogovor Vlade FBiH i sindikata policije; Protesta neće biti

SARAJEVO - Predstavnici Unije sindikata policije FBiH postigli su danas u Sarajevu dogovor sa Vladom FBiH, tako da neće biti održani najavljeni protesti policijskih službenika ispred federalnog Parlamenta, rekao je Srni predsjednik Sindikata Agencije za istrage i zaštitu Danijel Ilić.

Ilić je naveo da su obje strane napravile određene ustupke, tako da je postignut "razuman kompromis".

"Postoji način da naši zahtjevi budu regulisani Zakonom o policijskim službenicima i Zakonom o PIO-u u okviru dijela pojmova koji regulišu ostvarivanje prava za policijske službenike čiji doprinosi idu u Fond PIO FBiH. Generalno smo se usaglasili i napravili sporazum, a paralelno će ići Zakon o policijskim službenicima koji će tu kategoriju prepoznati i regulisati način i obračun penzije", istakao je Ilić.

Sastanku su, osim predstavnika policijskih sindikata, prisustvovali federalni premijer Fadil Novalić, ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara, ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača, direktor Zavoda PIO Zijad Krnjić, te predstavnik Ministarstva finansija i Sekretarijata Vlade.

Protekle sedmice policijski službenici su protestovali ispred Vlade i Parlamenta FBiH u Sarajevu, tražeći da u novi zakon bude uvršten amandman prema kojem će način njihovog penzionisanja biti regulisan posebnim zakonom.

Vlada je u Zakonu o PIO-u definisala pojam policijskog službenika, ali je ranije odbila da definiše normu i dopunu zakona te bi, prema sada predloženom zakonu o PIO-u, penzije policijskih službenika bile niže za 25 do 30 odsto.

Na protestima su učestvovali pripadnici policije iz 10 kantona, Sudske policije, Federalnog MUP-a, Sipe, Granične policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Nacrt zakona o PIO usvojen je početkom decembra u oba doma Parlamenta FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije